Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Гърци плащат по 18 000 евро за мъжко бебе
Автор: Екип Ruse24.bg 12:39 / 08.04.2009Коментари (0)271
© Ruse24.bg
Наши бременни момичета продават на гърци бебетата си. Новородени момченца се търгуват по 18 000 евро, а момиченцата - по 14 000. Най-редовните клиенти на родни момичета са гърците. Това алармира Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет. Парите за бебетата се получавали на два транша. В повечето случаи майките ромки не взимали нищо. В най-добрия за тях вариант сводниците им давали по 2-3 хил. евро. Цената на бебето обаче пада, ако родителите купувачи не го харесат особено, добави Василева. Сделката се счита за финализирана след ДНК анализ. Тогава се подписват всички документи за продажбата му. Цялата схема по трафика на бебета не се случва без знанието и действията на болниците. Те или не регистрират раждането на новороденото, или го записват направо като дете на гърци. В схемата са въвлечени и нотариуси, и адвокати, които осъществяват сделките, твърди Василева. Според нея липсата на мониторинг на бременностите е голям проблем. Никой по ГКПП-та не следи дали една жена напуска страната бременна, а се връща без дете, коментира тя.

Седем случая на трафик на бебета са регистрирани за 2008 г. Районите, от които били набирани бременните жени, са Бургас - Сливен и Плевен - Ловеч. Това в повечето случаи са ромки или жени, които имат дългове към лихвари и търсят начин да си ги "покрият", казва Василева. Според нея, ако през 2006 г. каналът за износ на деца е бил към Австрия, сега се е преместил към Гърция и Великобритания.

"Начините за въвличане в тези схеми са много различни, но обикновено децата биват принуждавани да изкарват пари за родителите си. Тези хлапета са учени, че не е лошо да се краде и че лошите хора са полицаите и социалните работници", обясни още Василева. Тя допълни, че много трудно се идентифицират жертвите. "За да напуснат страната, децата трябва да имат документ с разрешението на един или двама от родителите. Много често обаче се случва хлапетата да са изведени без разрешението на родителите и дори с фалшиви документи за самоличност", добави тя.

Източник: в. Стандарт






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: