Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хайка за джигити на мотор започват от КАТ
Автор: Екип Ruse24.bg 15:06 / 09.04.2011Коментари (0)603
© Ruse24.bg
Хайки за безразсъдни мотористи започват катаджиите в цялата страна. Пътните полицаи ще ги причакват по сборищата им, на бензиностанции и светофари. Това са единствените места, където можем да проверим документите им и да ги глобим, обясняват от КАТ. Причината е, че повечето мотористи карат с бясна скорост и когато видят стоппалката на контрольора, дори не намаляват. Повод за спецакцията е трагичният инцидент, при който двама - мъж на 36 години и жена на 25 години, се размазаха с 900-кубикова хонда в мантинелата на Околовръстното шосе на София. Въпреки че и двамата са били с каски, високата скорост не им е дала шанс да оцелеят, обясниха лекари. Оказа се, че шофьорът изобщо не е имал книжка, за да управлява мотор. Четирима от неговите приятели, които са били проверени непосредствено след пътния инцидент, също са били без свидетелства за управление категория А. Някои от тях са карали и мотори без регистрация или такива със скрити табели. Единият дори не се подчинил на полицейското разпореждане и избягал от проверката.

"Ще извадим тези мотори от анонимност, защото те нито могат да бъдат засечени от камерите, нито катаджията на пътя знае кой точно мотор не е спрял на сигнала стоп", обясни пред "Монитор" шефът на столичния КАТ комисар Ваньо Стоевски. Той допълни, че повечето от мотористите карат без книжка или изобщо не регистрират моторите си. Така, ако не спрат, изобщо не можем да ги санкционираме, допълни комисарят. Според анализа на Пътна полиция предстои бум на инцидентите с мотори, най-вече след затоплянето на времето. Най-грубите нарушения, които извършват тези шофьори, са, че карат с около 200 км/ч, изпреварват рисково и минават на червено. Освен техния живот застрашават и цялото движение, обясняват от Пътна полиция.

Ще бъдат изисквани документите на всички както за притежание на машините, така и за правоспособност за управлението им. Най-вече ще следим дали не са скрили регистрационните си табели, за да не могат да бъдат засечени от камерите. При открити нарушения глобите ще стигат до 300 лв.

"Най-много ще разчитаме на гражданите, които да сигнализират в полицията къде са видели сборища на мотористи или автомобилисти, организиращи нерегламентирани ралита." Бързата реакция след всеки един такъв сигнал според него би спасила човешки животи - както на мотористите, така и на невинните участници в движението.

Половината от свирепите катастрофи с мотори у нас са станали с водачи без книжки. Често това са младежи, които или нямат необходимата категория за такава мощна машина, или въобще нямат свидетелство, съобщават от КАТ. Все повече зачестявали и случаите на момчета, които яхват мощните машини, без да имат необходимите години и без дори да регистрират мотоциклетите си.

От Пътна полиция обясняват, че има сериозен проблем с тези участници в движението и жертвите сред любителите на мотори не са редки случаи. Голяма част от загиналите мотористи са между 17 и 30 години.

"Това са младежи, които изпитват удоволствие от тези скорости, но възможностите им стигат дотам да съберат пари за мотор и да го купят, без да се притесняват, че нямат книжки или не са го регистрирали", коментира преди време дългогодишният експерт по пътна безопасност главен инспектор Красимир Костов.

Според запознати дори тези мотористи, които имали необходимите документи, също не били добре подготвени за пътя.

"Обучението на полигон няма абсолютно нищо общо с управлението на мотор в реални условия", обясниха инструктори.

"Тези упражнения, които са записани като изисквания на Министерството на транспорта и ИА "Автомобилна администрация", не са практични. Единственото, на което можем да ги научим, е да потеглят, да спират и да превключват предавки. Парадоксът е, че с мощен мотоциклет това, което е направено като изисквания за полигон, не може да се извърши. От нас искат да караме курсистите да правят малки кръгчета и елементи, за които моторите фабрично не са пригодени", обясниха още автопреподавателите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: