Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Хепатит А идва с пролетта
Автор: Екип Ruse24.bg 15:22 / 11.03.2012Коментари (3)381
© Ruse24.bg
С пукването на пролетта и хубавото време идват и рисковете за хепатит А. Причината е, че децата излизат навън, играят по пясъчници и площадки и после се хранят, без да измият ръцете си, обяснява специалистът. Вирусът лесно може да се предаде от дете на дете чрез общите играчки. "Болестта на мръсните ръце", както наричат този вид хепатит, се предава по фекално-орален път. Затова личната хигиена е от първостепенно значение. Вирусът може да се предаде и чрез недобре измити плодове, ледени кубчета и безалкохолни напитки, приготвени от замърсена вода, питейна вода от заразени водоеми, храни и напитки, приготвени от заразен човек, консумация на миди, риба и други морски храни.

Хепатит А е най-широко разпространеният вирусен хепатит. Причинителят е изключително устойчив във външната среда - издържа при замразяване, а при температура на кипене се разрушава едва след 5 минути, изтъква д-р Мангъров. Той допълва, че коварното при този тип хепатит е, че едва всеки пети заразен получава характерния жълт цвят на кожата, който сигнализира, че се случва нещо нередно със здравето. Без да знае, болен човек може да пръска опасния вирус около себе си. Острата фаза на заболяването продължава между 3 и 6 седмици. Пациентът трябва да пази строга диета и да следва назначената от доктора лекарствена терапия. Пиене на големи количества вода, почивка на легло и добро и здравословно хранене са все компоненти, необходими за пълното възстановяване. Успокояващото е, че заразеният с хепатит А се излекува напълно. Освен това, веднъж преболедувал, втори път няма да се разболее, защото организмът си е създал имунен отговор. Не така стоят обаче нещата с хепатит В, който се предава по полов и кръвен път. Този вирус е 100 пъти по-заразен от вируса на СПИН, обяснява инфекционист. Предаването на вируса може да стане и чрез урина, сълзи, пот и слюнка на заразоносител, както и чрез недобре стерилизирани медицински инструменти на стоматолог, педикюрист или тату артист. Вирусът на хепатит В остава жизнеспособен с месеци в засъхнала капка кръв. У нас хроничните носители на В вируса са около 450 000 души, но мнозина дори не подозират за това. При някои се получава самоизлекуване, но други стават хронични носители на вируса, което води до тежки поражения на черния дроб.

Ваксините са най-сигурната защита срещу опасната зараза. От 1992 г. насам всички бебета се имунизират срещу хепатит В, припомни д-р Мангъров. Първата доза на ваксината се слага веднага след раждането, втората - след един месец, а третата - на 6-месечна възраст. Имунизацията срещу хепатит А засега е пожелателна и се прилага на 2 пъти, като втората доза може да се сложи след 6 месеца до 1 г. В аптеките има и комбинирана ваксина за хепатит А и В. Инжекцията срещу хепатит В излиза между 30 и 40 лв., а комбинираната за А и В - около 70 лв.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.03.2012 г.
0
 
 
Нема се плашите, купувайте ваксини! :)
0
 
 
Даже и с плакати ни го съобщиха, че банер и в джобс.бг има ....... с нетърпение го чакаме това събитие :Д
+2
 
 
Ееее, аман с тези вируси! Стига сте плашили хората! Културата на храненето и на пиенето на водата трябва задължително да са в основата на възпитанието на децата! Ако се култивират правилно тези неща, няма никаква опасност от тези вируси. Вирусите стават патогенни едва, когато попадат в агресивна среда, в това число и в средата на свободните радикали.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: