Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Херпетологът, който спаси нилския крокодил от "Ботунец": Може човек да се доближи до водоема, да бръкне с ръка и да стане беля
Автор: Екип Ruse24.bg 22:06 / 07.08.2024Коментари (0)869
©
Приключи сагата с крокодила, който живееше в дупка в софийския квартал "Ботунец". Той беше качен на микробус, който се отправи към Софийския зоопарк. Там ще му направят необходимите изследвания. Главният херпетолог на "Зоопарк – София" Георги Кръстев, който участва в акцията по спасяване на влечугото, коментира темата.

Запитан дали е вярно, че крокодилът е работил в цирк, Кръстев заяви: "От тази информация, която имам - да, работил е. Той е спокоен характер, не е агресивен, освен ако не бъде истински тормозен. Спокойно животинче, с което е работено преди и е свикнало с хората".

"Това е нилски крокодил. Все още не можем да кажем на колко години е. Едно влечуго в изкуствени условия расте според начина на хранене и отглеждане", каза херпетологът и допълни, че е голям около 1,80 м.

"Опасност винаги може да има, когато едно животно от подобен тип – хищник, не е защитено от достъп с други лица. Може човек да се доближи до водоема, да бръкне с ръка и да стане беля", подчерта той пред NOVA.

Местообитанието на едно такова животно трябва да бъде доста по-голямо, коментира херпетологът относно дупката, в която живееше Кроко. "Той трябва да има площ, където да може да плува и да се движи. Очевидно не е имал такива условия. Другото, което трябва да има е различни термални зони, това означава слънце, сянка, ако паднат температурите – отоплителен уред".

Кръстев отбеляза, че и други хора в България отглеждат крокодили, но от друг тип – кайман или кайман-джудже. "Това са видове, които не достигат повече от 1,50 м до 1,60 м.", допълни той.

"Истината е, че всеки от нас може да си купи крокодил, гърмяща змия, варан, гущер и т.н. Няма регламент за влечугите, който да те ограничава дали можеш да си отглеждаш такова животно. Тук идва човешката отговорност. Хората е крайно време да разберат, че подобни животни, като нилски крокодили и по-големите видове водни варани, не са за домашно отглеждане. Те изискват много специални условия, обем, диета и осветление", обясни херпетологът.

Кръстев подчерта, че при закупуването на такова животно, хората са длъжни да обявят, че го притежават. Институцията, която е отговорна да извършва проверки е Регионалната инспекция по околната среда и водите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: