Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Химикалите в детските стоки, които водят до безплодие, увреждане на бъбреците, костите, алергии и рак
Фталати, хром, никел, кадмий и олово са сред най-често срещаните химични елементи и съединения в забраняваните за продажба и изтегляни от пазара и потребителите стоки за деца. Това съобщават от онлайн платформата "Ние, потребителите“, като се позовават на данни от регистъра на европейската система за бърз обмен на информация за доказано опасни нехранителни продукти Safety Gate. 

Такъв е примерът със забранени заради химически риск детски тиранти. Продуктът е с наименование Hӓngslen и бранд Ztiz. Могат да бъдат различени по номера на модела 15284 и баркода им 7330878152840. Червеният детайл от изкуствена кожа има прекомерни концентрации на фталати, кадмий и късоверижни хлорирани парафини. Всички те носят рискове за здравето – увреждане на репродуктивната система, бъбреците и костите, както и причиняване на рак. Произведени са в Китай.

В пластмасовия материал на зелени на цвят детски чехли от бранд Cartoon се съдържат отново прекомерни концентрации на фталати, които могат да доведат до безплодие. Номерът на модела е 504XY311004 8536825004 HN-618. При лабораторните тестове на проби от изделието са открити още кадмий и олово. Оловото може да доведе до невротоксичност, а кадмият – да увреди бъбреците и костите и да причини рак. Чехлите също са произведени в Китай, а са установени от контролните органи в Швеция.

Козметиката за деца също може да крие химически рискове. Така е и при един неотдавна забранен лавандулов крем Nursey Jelly с бранд SOFT & PRECIOUS L0001204BB и баркод 2094700475. Причината за наложената мярка е, че съдържа забранени за влагане в козметичните продукти съставки като 2-(4-трет-бутилбензил) пропионалдехид (BMHCA) и такива, които са считани за невротоксични. Продуктът е произведен във Великобритания.

Прекомерно съдържание на фталат е установено и в детски часовник Wristwatch, бранд Jcky Time. Аксесоарът е с атрактивна каишка на анимационни герои, а вредните химични съединения е възможно да доведат до безплодие. Номерът на модела е 2181. Часовникът е произведен в Китай, а нотифицираща страна е Италия. 

Трябва да се внимава и при покупката на артикули за косата на момиченцата. След изпитване на детски шноли за коса Hairpin от два модела - JB-W0545-1 и  JB-W0545-5, е установено, че металните им части са с прекомерна концентрация на никел. Химичният елемент може да предизвика дразнене на кожата или алергични реакции. Шнолите са китайски и за тях съобщава Финландия.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Секретна операция: Задържаха известен диригент за присвояване на много пари
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Хороскоп за деня
Специализирани полицейски операции в страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: