Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Христо Радославов: Целта на НMA е да въвлече младежи в нова, проактивна среда
Автор: Живко Кръстев 19:50 / 05.12.2023Коментари (0)469
©
Целта на Национална младежка академия е да въвлече младежи в една нова, проактивна среда, в която те да се впуснат в организирането на проекти и инициативи за техните общини или за разрешаването на обществени проблеми, които те идентифицират. Това каза Христо Радославов – екип комуникации към Национален младежки форум, в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

Националният младежки форум обединява 30 младежки организации в цялата страна. "НМФ се застъпва за младите хора в България чрез консултиране и прокарване на път за политики. Това става единствено ако ги познаваме добре и знаем какви са техните проблеми“, обясни Радославов. 

Тази година се проведе десетото юбилейно издание на Национална младежка академия в рамките на три класа. Участниците в НМА са на възраст между 15 и 29 години, като средната им възраст тази година е била 19. "Всяка година все по-млади хора стават граждански съзнателни“, отбеляза Радославов.   

По думите му НМА дава ресурси за професионално, но и за личностно развитие. "За да имаме качествено професионално развитие, ние трябва да сме честни със себе си за нашето личностно развитие. Това, през което участниците минаха, беше един дълъг градивен път на себепознаване и взаимодействие един с друг в това да открият път за общи проекти и инициативи“, разказа Радославов. 

Той подчерта и ролята на обучителите в НМА и психологическия им подход към младите участници. "Те знаят точно кои бутони да натиснат в главите им, за да ги провокират, да ги поставят в ситуации на симулация, на обучения, на лекции. Симулативните процеси, които тези обучители бяха подготвили, караха нашите участници да влизат в роли в различни обществени процеси, в разрешаване на проблеми, което ги провокираше да бъдат активни“, обясни Христо Радославов. 

Мартин Керефейски е един от участниците в тазгодишната академия. Той вече е един от членовете на Управителния съвет на НМА. Мартин е на 20 години и е студент по журналистика в Софийския университет. Активно се занимава с младежка политика от четири години. "Първоначално беше на местно ниво – бях председател на Ученическия общински съвет – Враца. Там получих, освен знания, и много мотивация да работя с младите хора и за младите хора, защото това е основата на тази работа – да създадем една среда, която да позволява да развиваш себе си и останалите. Ако искаш да променяш едно общество, ти първо трябва да си наясно със себе си, какво ти си готов да дадеш на това общество така, че то да може да върви напред“, смята той. 

Георги Данов също е сред участниците в тазгодишното издание на НМА. "За мен академията е едно от най-големите приключения в моя живот. Наистина променя начина ти на мислене и си даваш сметка, че младите хора са отговорни за бъдещето и трябва да участват дейно в различните граждански и обществено-политически процеси, които протичат в нашите общности. Вече съм с повече знания, с повече умения и повече мотивация да работя за благото на моята общност и на младите хора в нея“, категоричен е той. 

Интересът му към обществено-политическия живот се заражда, когато е в 11. клас и когато започва работа в местна медия в родния му Благоевград.  

Той си поставя за цел да развива и реализира регионални младежки политики. "След трети клас на НМА, който беше най-практически насочен, когато реално ни учеха как да създаваме младежки политики и проекти, как да ги реализираме, освен мотивацията, вече имам и най-важното – знанията и уменията как да го направя. В момента с мои приятели сме в процес на планираме и се надявам скоро и реализиране на една такава младежка структура, която да внесе положителна промяна в нашата общност“, разказа Георги Данов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: