Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
И българските мебели със стандарт за качество като саламите
Автор: Екип Ruse24.bg 11:46 / 25.09.2011Коментари (1)275
©
За родните фирми, които са се наложили на нашия пазар, има престижна програма, която е гаранция за високо качество - "Проверени български мебели". Това съобщи за "Монитор" изпълнителният директор на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост Стефан Ганев. Тя е ориентирана към българските потребители, които се питат дали купуват български или китайски стол и търсят високото качество, уточни той. Програмата е въведена от браншовата камара преди две години и има значителен интерес към нея не само от производители, които държат на качеството, но и купувачите, които по този начин са сигурни, че вземат нещо здраво с гарантирано качество. На знака, който могат да слагат одобрените мебели, е изписана емблемата на камарата, нейните координати и името на фирмата титуляр, както и годината, за която е разрешено да ползва "Проверени български мебели". Има много голям интерес към участието в програмата и изпълнението на нейните критерии, каза Ганев. Досега обаче само 16 компании са получили правото да сложат стикера, гарантиращ български произход на стоките и високо качество.

Мебелният пазар в България ще се промени след стъпването през тази седмица на една от най-големите вериги за продажба на обзавеждане в света, категорични са специалистите от камарата. Според тях пазарът на български мебели ще се свие с една десета и това ще засегне предимно компаниите, които работят в нишата на ИКЕА.

Според Стефан Ганев навлизането на скандинавската групировка ще се усети от няколко български търговски вериги, които сега оперират на нашия пазар, но често предлагат и евтини стоки, които се произвеждат предимно в Азия.

Вносът на евтини мебели от Китай е актуален вече много години. Той обаче неизбежно се отразява на нашите производители. Има компании, които правят импорт от далечната дестинация без да декларират всички стоки, която внасят. Други пък са още по-нагли и дори цели партиди мебели влизат у нас, без да са таксувани на границата. След това тази същата стока се предлага без ДДС на търговците. И като се комбинират всички тези фактори, естествено е азиатската стока да е значително по-привлекателна от нашата.

Съществува и друг проблем, който обаче е видим предимно за производителите. За да се произведе един стол за 20 лева или пък да го внесе на същата цена, най-важното, което си спестява един бизнесмен, са ядовете. В цял свят търговията е много по-изгодна от производството, припомни Стефан Ганев. Внасяйки готови мебели от Китай един производител на практика загърбва главоболията от разправията с инспектори по труда, спазването на директиви и указания, които понякога са трудно изпълними. Въпреки това бизнесменът признава, че в момента има значително снижение на административния тормоз. Нашите чиновници не си изсмукват вече от пръстите с какво да тормозят бизнеса, значително е облекчена и процедурата по ДДС. Освен това администраторите вече не са така груби и нагли, както преди, констатират хората, които се срещат с тях най-често.

Истински ренесанс изживява "Направи си сам" и все повече къщи се сдобиват с мебели собствено производство. Доказателство за това е навалицата пред цеховете и магазините, в които предлагат разкрояване и кантиране на плоскости. Цяло мебелно миниградче например има в околностите на село Герман. Там няколко фирми са разположили своите цехове, в които има огромен избор на ламинирани ПДЧ плоскости и всички необходими аксесоари. А хората, които работят на кроячните машини, предлагат най-икономичните решения за клиентите си.

В строителните хипермаркети също има кроялни, където може да се поръчат детайлите на обзавеждане по собствен дизайн. В различни ценови ниши има машини за сглобяване. Случва се двама-трима приятели да се кооперират, за да си купят от най-качествените машини, за да си оборудват домашна работилница, споделиха продавачи от голям строителен магазин. Други обаче разчитат на китайската техника, която е по-евтина и има съответното на цената качество.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.09.2011 г.
0
 
 
това са пак спекулации,да се наложи чуждото,а българския отрасъл в бранша да замре.До кога ли ще даваме заплатите на чужденци,а ние тук да сме безработни?!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: