Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
ИТН и БСП също намериха допирни точки. Депутатите в подкрепа на правителство с третия мандат стават 66
Автор: Самуил Иванов 15:36 / 01.08.2024Коментари (0)1090
© Булфото
Парламентарната група на "Има такъв народ" продължава преговорите за съставяне на правителство с третия мандат. Днес депутатите от ИТН се срещнаха с представителите на БСП.

От страна на БСП на срещата пристигнаха Борислав Гуцанов, Драгомир Стойнев, Деян Дечев, Мая Димитрова и евродепутатът Цветелина Пенкова.

Преговорният екип на ИТН отново се състоеше от Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Павела Митова, Александър Александров и техни експерти.

"Слушал съм вашите доводи и те съвпадат с нашите до тук. Благодаря за това, че приехте поканата", заяви Тошко Йорданов.

"С огромно уважение подхождаме към тази среща и с държавнически подход. Смятаме,че третият мандат е много по-различен от първите два. Той се връчва на парламентарна група. Смятаме, че би бил успешен, ако се подходи с диалог, с важните приоритети на страната ни, със загърбване на партийните различия", заяви Борислав Гуцанов.

И продължи: "Надяваме се, че ще стигне до нещо, което да подобри живота на всяко едно българско семейство и да вдигне икономиката на България".

Обсъжданията

Традиционно ИТН започнаха със своите приоритети в областта на правосъдието. Те представиха мотивите си за извършването на съдебната реформа, както и техните виждания по отношение на законодателните промени в Семейния кодекс, в Закона за прякото участие на гражданите и други.

По въпросите на външната политика от ИТН заявиха, че пред страната има много важни задачи в следващите месеци. Димитър Гърдев подчерта, че е много важно България да има редовен кабинет, за да излъчи свой еврокомисар в Европейската комисия.

От най-малката политическа сила подчертаха, че обръщат сериозно внимание на приемането на България в Шенген по суша, както и на регионалната външна политика, с насоченост към Балканите.

ИТН отново постави темата за попълването на регулаторните органи с изтекли мандати. Те дадоха пример с КЗК, която определя цените на хранителните продукти в страната.

Акцент бе поставен и върху демографската политика. Според тях трябва да бъдат осигурени необходимите условия на младите семейства да могат да създадат семейство, получавайки социално придобивки като вноска за жилище и др.

В сферата на здравеопазването от ИТН смятат, че всички български граждани трябва да имат достъп до здравни услуги. Те предлагат клиничните пътеки да отпаднат, въвеждането на мобилна медицинска помощ за отдалечените райони и др.

По отношение на образованието от ИТН смятат, че трябва да се промени системата на финансиране. Те залагат на качеството пред количествения подход.

В сферата на енергетиката от ИТН заявиха, че намират множество допирни точки с представителите на БСП въпреки идеологическите си различия.

"Нямаме разминавания по отношение либерализацията на пазара, "Зелената сделка", маришкия комплекс и това, че тецовете трябва да функционират. Знам и позицията ви за ядрената енергетика – ние също считаме,ч е трябва да продължим с изграждането на нови базови мощности. Ние смятаме, че България трябва най-сетне да има национална енергийна стратегия и тази политика да се следва", заяви Митова.

В сферата отбраната от ИТН отново подчертаха, че българската армия и въоръжените сили са основен фундамент на националната сигурност. Те застават зад идеята за модернизацията на армията, адекватното ѝ финансиране, развитието на способностите ѝ за защита на населението в кризисни ситуации.

"Споделяме това, което изложиха колегите ви. Трябва да ви призная, че се чувстваме в нормални, свои води. Това е добро начало в парламента", заяви председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов.

Той заяви, че двете политически сили нямат различия по отношение на външнополитическите приоритети. Те също смятат, че редовен кабинет трябва да излъчи еврокомисаря. От левицата също застанаха зад идеята за наблягане на регионалната политика. Според тях инфраструктурата е критично важен аспект от този процес.

БСП подкрепиха и вижданията за подмяна на съставите на регулаторите. Борислав Гуцанов очерта, че е важно да се направят кардинални промени в сферата на здравеопазването.

В сферата на правосъдието от БСП подчертаха, че е необходим нов Закон за съдебната власт. Те също смятат, че трябва да бъдат направени множество реформи в сферата на правосъдието.

Драгомир Стойнев заяви, че двете политически сили имат общи цели, които биха могли да бъдат постигнати само чрез консенсус. "Целите, които си поставяме, мога да твърдя, че нямаме разминаване", заяви Стойнев.

Евродепутатът Цветелина Пенкова обясни, че процесите в Европа текат, докато в страната няма редовно правителство. Тя коментира, че до 30 август България трябва да е готова с кандидатурите си за еврокомисар.

Тошко Йорданов подчерта, че във всеки един аспект, в който политическите сили, които са готови да подкрепят правителството, имат различия, те ще имат възможност да проведат обсъждания и да постигнат консенсус.

Равносметката

"Тежестта пада на плещите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Вече ставаме 66 депутати, които смятаме, че не трябва да ходим на нови предсрочни парламентарни избори", заяви Йорданов.

"Считаме, че трябва да се положат всички усилия за съставяне на правителството. Ние следваме определена процедура. Когато се види, че има нужните гласове, ние ще свикаме Националния съвет, където да се вземат решенията", обяви Гуцанов.

Още по темата: общо новини по темата: 750
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
13.09.2024 »
12.09.2024 »
предишна страница [ 1/125 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: