Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иде жестока битка за елитно школо
Автор: Екип Ruse24.bg 14:33 / 01.04.2013Коментари (0)510
© Impact Press Group
Най-малко успех 5,50 ще е нужен на седмокласниците тази година, за да влязат в елитните гимназии, прогнозират директори. Причините са по-големият випуск, както и орязаният прием в някои от паралелките на най-търсените школа.

Според шефа на просветния инспекторат Ваня Кастрева випускът тази година е по-голям с 395 ученици спрямо миналогодишния. "Няма нищо лошо децата да учат език по-комфортно и в по-малки класове", каза и Кастрева. Броят на езиковите паралелки е намален и като цяло - от 197 миналата година на 192. Увеличени са обаче професионалните класове, които догодина ще са 93. Идеята е по този начин да се помогне на бизнеса да си намери кадри, а да бъдат затворени уж езикови класове, които приемат с тройки. Най-желани миналата година бяха комбинациите английски с испански език, а най-трудно се влизаше в паралелките, където се изучава математика с немски.

Междувременно стана ясно, че училища, които съумеят да върнат обратно отпадащите ученици, ще получават бонуси. Това е записано в проект за стратегия за превенция на отпадането, разработен от просветното министерство. Други мерки за запазване на хлапетата в класните стаи са и вариантите общината да плаща таксите за забавачка на децата от социално слаби семейства. Учениците, чиито родители пък не ги пращат в клас поради финансови проблеми, ще могат да получават стипендии. Предвижда се също възможност децата, които отпаднат, да учат занаят като чираци.

Документът изнася данни, че в момента 4000 ученици в прогимназията повтарят класа. В началния курс за тази година годината е повтаряло едно-единствено дете. В гимназията повтарячи са 1712 ученици. Според стратегията тези деца са с най-висок риск от отпадане. Документът съобщава още, че най-много деца остават извън класната стая в Югоизточния и Северозападния район. На територията на първия, който обхваща Ямбол, Сливен и Бургас, преди да завърши гимназия, отпада всеки пети ученик. Във втория, където са Враца и Монтана, без диплома е всеки шести.

Източник: в. Стандарт







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: