Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ина Кънчева разказва какво да очакваме от шестото издание на "Културама 2024" 
Автор: Георги Иванов 11:22 / 14.06.2024Коментари (0)1129
© Фокус
Шестото издание на "Културама 2024“ се провежда под мотото "Water Live – Музиката на водата“ и представлява поредица от културни събития, свързани в една обща тема, свързана с опазване на околната среда, биоразнообразието и природосъобразния начин на живот. Това каза в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“ оперната певица и продуцент Ина Кънчева.

"Мисля че с тази тема успях да вдъхновя много интересни артисти, които да се запалят и да направят своите проекти по тази тема и мисля че има една много богата програма, макар че тази година всичко беше на косъм в всяко едно отношение.“

Програмата на фестивала е изключително разнообразна, като гостите ще могат да се насладят на различни изложби, концерти на открито, музикални и танцови пърформанси в различни стилове, игри, както и кино програма. "Повечето събития са със свободен достъп, тъй като ние искаме да дадем достъп до висока култура на хората, така че да ги зарадваме в навечерието на лятото.“ 

"Културама“ стартира на 11 юни с изложбата на Михаил Заимов "Черноморски портрети“, която може да се види в Градската градина. "С тази изложба искаме да запалим въображението на децата. Искаме да им разкажем за тези невероятни светове, които ни заобикалят, но много често не се замисляме за тях,“ каза тя и допълни, че в програмата може да се види и изложбата на известния бижутер Николай Сърдъмов "Лапидариум“, а на 20 юни в Триъгълната кула се откриват 2 изложби едновременно на двама френски артисти: на сценографът Аксел Морел и Венсан Рюфeн, който представя изложбата си "Басейн“.

На 21 юни се откриват музикалните събития на фестивала, като първата от двете основни музикални вечери започва с танцовия пърформанс на френските хореографи Амин Буса и Жан Азуле от Компания Chriki'Z в колаборация с Българската федерация по брейк. Вечерта на 21 юни стартира и Fête de La Musique в специална колаборация с Френски институт в България, и се провежда вече трета година, като по този начин се превръща в една много силна традиция, смята организаторът, тъй като "по целия свят Fête de La Musique е празник на музиката, който дава достъп до култура и дава възможност на хората да се докоснат до много големи музиканти от световната сцена“.

"Тази година специални гости са Франсоа Салк и Венсан Пейрани с два концерта – със своето джаз присъствие и със симфоничен концерт с оркестър. Ще представят произведението "Сънят на Мая“ от Самюел Строук, специално написан за тях и е премиера за България“, обясни още тя.

Предизвикателството "Открий чешмите на София“ е специалната дигитална игра, в която има и образователен елемент и е вдъхновена от силата на водата и необходимостта да я опазваме. "Разказваме вътре за седемте минерални извора на София – едно невероятно богатство, с което ние живеем, и е въпрос само на осъзнаване как да интегрираме нашия живот с всички тези блага, които са около нас.“

За първи път в България могат да се видят и GlassDuo от Полша с невероятния им концерт с чаши. Концертът ще се състои в Триъгълната кула на Сердика на 22 юни от 17.00 часа. "Те ще представят една много пъстра програма“. След което програмата продължава със симфоничния концерт на пл. "Славейков“ със специален гост цигуларката Лия Петрова.

"Културама“ се включва и кино прожекциите на филмите "Солта на земята“ с автори световноизвестния бразилски фотограф Себастио Салгадо и режисьора Вим Вендерс. А дружество "Балканка“ гостуват с филма "DamBusters“ и ще има лекция и разговор с публиката, което е много подходящо и за деца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: