Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Историята на мавзолея на Георги Димитров, построен за рекордно време
Автор: Екип Ruse24.bg 12:21 / 15.12.2023Коментари (0)653
© Уикипедия
Мавзолеят на комунистическия вожд Георги Димитров е построен през 1949 г., за да съхранява балсамираното му тяло. Построен е за рекордния срок от 6 дни. През това време тялото на Георги Димитров е превозено от СССР до София.

Тялото на първия български комунистически лидер остава в мавзолея до август 1990 г., когато то е кремирано и погребано в Централните софийски гробища.

На 9 август 1999 г. със заповед на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се разпорежда мавзолеят да бъде премахнат. Заповедта е подписана от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Евгени Чачев, който е упълномощен от министър Евгений Бакърджиев да го замества, защото е в отпуск, пише БТА. 

От 21 до 27 август са необходими няколко експлозии, за да бъде конструкцията окончателно съборена. След първия взрив мавзолеят само се накланя на една страна.

Видеото по-долу може да видите възгласите на очевидците, които видимо са доволни от неговото събаряне, но и видимо подигравателни, че първият взрив е неуспешен. 

Дебатите са съдбата на гробницата на Димитров започват още след кремацията на тялото му през 1990 година. Тогава има и предложения на мястото на мавзолея да бъде издигнат голям атракционен център с ресторант и нощен клуб.

Самият Костов присъства на първата експлозия, заедно с кмета на София Стефан Софиянски. Както стана ясно, тя се оказва неуспешна, макар 300-килограмовото взривно устройство. 

Последват още няколко детонации. На петия ден са предприети локални взривове - само на покривната конструкция.

Накрая в разрушаването на сградата се включват машини - булдозери и хидравлични чукове. Заради неуспешните няколко опита Бакърджиев получава и прякор, а чуждестранните медии отразяват подробното неуспешните опити за събарянето на гробницата. Оправданието на управляващите е, че мавзолеят е строен като противоатомно убежище.

Събарянето на Мавзолея на Георги Димитров е осъдено от БСП, които наричат неуспешните взривове "възможно най-красноречива илюстрация както на цялата порочност на самия замисъл, така и на управленското безсилие, което стои зад него".

И до днес продължават споровете трябвало л
и е наистина сградата да бъде унищожена, или да остане в качеството си на музей. В момента на нейното място все още няма нищо новопостроено.

Освен обществен отзвук, няколкото неуспешни опита за взривяване на мавзолея в София са отразени и в чуждестранните медии. В статия под заглавие "Мавзолей на комунистически лидер се съпротивлява на опитите да бъде вдигнат във въздуха" "Гардиън" съобщава за несполучливите два опита в събота на властите в София да разрушат мавзолея на Георги Димитров, пише БТА на 23 август 1999 година. 

В същия ден агенцията цитира и публикация във "Франкфуртер алгемайне цайтунг" под заглавие "Мавзолеят на Димитров не ще да се срине". 

На 26 август берлинският в. "Тат“ коментира: "В това, че с едно натискане на копчето и с 300 кг динамит не можеш да се освободиш от комунистическото си минало, трябваше да се убеди българското правителство. Четири опита да бъде взривен мавзолеят на бившия български комунистически министър-председател Георги Димитров отидоха на вятъра. Детонациите само разклатиха масивната грамада от мрамор и бял камък, но не успяха да я съборят“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: