Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Иван Кондов от Ню Йорк: България остава ангажирана с нормите и принципите на международното право и мултилатерализма
Автор: ИА Фокус 08:56 / 26.09.2024Коментари (0)176
©
В рамките на Общия дебат на 79-ата сесия на Общото Събрание на ООН българският външен министър Иван Кондов взе участие и в друго значимо събитие - Открития дебат на Съвета за сигурност на ООН на високо ниво "Лидерство за мир“, съобщиха от Министерството на външните работи. Срещата бе председателствана от Словения като ротационен председател на СС на ООН за този месец и имаше за цел членовете на Съвета и цялата световна организация да обсъдят как да се възстанови доверието към него и да се подобри неговото функциониране.

Участниците във форума дискутираха по необходимостта от подновяване на ангажимента към принципите на Устава на ООН, от зачитане на международното право и изпълнение на резолюциите на СС на ООН. Те споделиха своите визии и за укрепване на многостранната система, която може по-ефективно да се справя с въпросите на международния мир и сигурността.

България остава ангажирана с нормите и принципите на международното право, както и с мултилатерализма като най-добрата инвестиция в укрепването и отстояването на националния суверенитет. Това заяви в своето изказване пред Съвета българският външен министър.

Той подчерта още, че най-ефективният начин за справяне с тенденцията на увеличаване на броя на конфликтите по света и на незачитане на нормите и принципите на Хартата на ООН е изграждането на доверие и укрепване на лидерството, защитата на ценностите на демокрацията и правата на човека и прилагането на резолюциите на Съвета за сигурност и решенията на международни съдилища.

Съветът за сигурност на ООН трябва да възстанови доверието към себе си като глобален орган, отговорен за мира и сигурността, каза още Кондов и изтъкна решаващата роля на избраните членове на Съвета като мостове, които насърчават единството, укрепват многостранността и повишават нейната ефективност.

С българското участие на форума страната ни демонстрира за пореден път, че подхожда към дебата в Общото събрание на ООН с решимост да насърчава многостранни, работещи решения. Това е от изключителна важност в името на глобалния мир, поддържането на устойчива сигурност и стабилност и благосъстоянието на бъдещите поколения.

Кондов взе участие и в свиканата по покана на президента на САЩ Джо Байдън среща в подкрепа на възстановяването на Украйна в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски, председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, британския премиер Кийр Стармър и други световни лидери - президенти, премиери и външни министри на държави, обединени от решимостта да оказват подкрепа на Украйна за постигането на всеобхватен и траен мир, както и да подпомогнат страната за нейното бързо възстановяване след това.

По-рано през деня Иван Кондов направи изказване от името на България и в Пленарния сегмент на Срещата на високо равнище под егидата на Председателя на Общото събрание на ООН за справяне с екзистенциалните заплахи, произтичащи от покачването на морското ниво.

Още по темата: общо новини по темата: 185
24.09.2024 »
24.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
23.09.2024 »
19.09.2024 »
предишна страница [ 1/31 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: