Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
КЗП: Избягвайте евтините стоки със съмнително качество
Автор: Екип Ruse24.bg 14:35 / 14.08.2009Коментари (0)299
Комисията за защита на потребителите наред с нелоялните търговски практики, следи зорко и за появата на опасни стоки на българския пазар. Процесът на продължаващо намаляване на покупателните възможности на хората ги изправя пред необходимостта да редуцират до минимум пазаруването на нехранителни стоки. Това тяхно поведение съвсем естествено води до намаляване обема на продажбите на продукти с такъв характер и изправя търговците пред нелеката битка за тяхното оцеляване в състезанието с жестоката конкуренция. Една от основите, на която се води конкурентната борба между икономическите оператори, е цената, която често се оказва решаващ елемент при вземането на решение за покупка от страна на потребителя. Понижената цена от своя страна, обаче, често води до понижено качество, което понякога има отношение и към безопасността. Това е така, тъй като, за да се постигне по-ниска себестойност на даден продукт, следва за неговата изработка да са използвани по-нискокачествени съставки, недостатъчно надеждна технология на приготвяне, дори да липсват важни компоненти или конкретна информация за продукта относно качества и свойства, което може да направи тези стоки и услуги потенциално опасни. Практиката показва, че рискът при една част от откритите на пазара опасни стоки е свързан с недостатъчната здравина на материала, от който са изработени, ненадеждно закрепени елементи, с това, че някои от участъците на са достатъчно заоблени, с липсата на предпазни механизми и пр.

Такъв пример може да бъде последната открита по инициатива на инспекторите опасна стока, която е предназначена за деца. При проверката на склад в Бургас представителите на КЗП са попаднали на масичка и столче към нея. У тях се е породило съмнение за опасност, тъй като неотдавна бяха открити подобни комплекти, за които се оказа, че са опасни. При проверката търговецът е представил документи, които обаче не доказват извършени дейности по оценяване съответствието на конкретната стока с нормативно установените изисквания за безопасност. По тази причина е разпоредено да бъде извършено изпитване на стоката в лаборатория. Резултатите показват, че сгъваемото детско столче и масичката не съответстват на нормативно установените изисквания за безопасност и са забранени със заповед на председателя на КЗП Дамян Лазаров. Изключително атрактивният комплект от сгъваеми масичка и столче с метална конструкция е предназначени за момченца. Столчето е с тапицирани облегалка и седалка. На облицовката на седалищната част на столчето и на плота на масата има изображение на автомобил, който е анимационен герой от детско филмче на популярна кино-компания. Този външен вид го прави неустоимо привлекателен за децата и под техния психологически натиск родителите по-трудно биха направили отказ от покупка. В такива случаи те са ръководени от емоцията и желанието да удовлетворят желанието на детето си и да го зарадват, които надделяват над рационалния избор. 

Опасността на този комплект се крие в липсата на заключващи механизми, застопоряващи мебелите в определена позиция, която да не създава риск за детето при ползването им. Отсъствието на такъв механизъм намалява себестойността на продукта и е сериозна предпоставка за възникване на инциденти докато малчугана рисува, пише или се занимава с други игри върху чина, седнал на столчето. Внезапното му ставане, обръщане или дори мръдване може да предизвика нежелано свиване на масата или стола, при което да се стигне до механичен удар. Друга опасност, продиктувана от липсата на предпазен механизъм, е възможността детето само да опита да свие или разгъне мебелите. Тогава то би могло да преклещи пръстите си между движещите се металните части, които също не отговарят на стандартите и са на разстояние по-голямо от 12 мм. Продуктите са опасни и поради това, че не са придружени с инструкции за ползване и никъде не е указано за каква възраст са предназначени.

Тази опасна стока и още няколко други, открити в последно време от инспекторите показват, че се налага в близко бъдеще допълнителна част от усилията в контролната дейност на КЗП да бъдат пренасочени към надзора на пазара за появата на опасни продукти. Идеята е да се осигури още по-висока степен на защита на българския потребител в условията на икономическа криза при която има предпоставки за производство и предлагане на стоки с по-ниски цени и занижено качество.

По-надеждната защита от опасни стоки ще се реализира по няколко начина. Единият е чрез зоркото бдение на инспекторите при проверките в търговската мрежа в страната. Тяхната максимална концентрация при извършването на инспекциите в обектите и следенето за наличието и на най-малката предпоставка за опасност като липса на съществена или присъствие на заблуждаваща информация, неизвестен производител или вносител, отсъствието на инструкции за експлоатация и пр. е от особена важност в този процес. Както досега, всички стоки със съмнение за опасност, ще бъдат временно спирани от реализация за лабораторно изпитване и отново пускани на пазара само в случай че се окажат безопасни за здравето и живота на евентуалните им ползватели.

Друг съществен аспект от осигуряването на безопасен пазар у нас, който ще продължи да се ползва максимално е възможността за спирането на опасните стоки още на границата на страната и недопускането те да влязат на територията на България. Това е възможно благодарение на стройната система на взаимодействие между Агенция „Митници" и КЗП, при което една голяма част от опасните стоки са спирани още преди да бъдат внесени у нас.

Като цяло за обезопасяването на пазара огромна роля ще продължава да играе европейската система RAPEX, чрез която се осъществява бърз обмен на информация за опасни нехранителни стоки на пазара на Общността. КЗП е контактна точка за България. По тази система тече непрекъснат обмен на информация, което възпрепятства разпространението на вътрешния европейски пазар на доказано опасни стоки и помага на контролните органи в усилията им за премахването на продукти, криещи риск за живота и здравето на потребителите.

За първото шестмесечие на тази година по RAPEX в КЗП са постъпили 1713 уведомления за доказано опасни стоки от 27-те страни-членки на ЕС. Почти половината - 455, от общо 1001 пристигнали в КЗП нотификации за различни видове опасни изделия са от компетенциите на комисията. Останалите 450 касаят правомощията на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/, 87 са пренасочени към Министерство на здравеопазването /МЗ/, 7 към Министерство на вътрешните работи /МВР/ и 2 към Национална служба по растителна защита. За сравнение - през 2008г. от пристигналите по RAPEX общо 3412 уведомления, нотификациите за новооткрити опасни стоки на европейския пазар са 1647, като 627 са в компетенциите на КЗП, 939 - на ДАМТН, 107 - на МЗ и 1 - на МВР. Забелязва се известно движение нагоре в динамиката на постъпващата и обменяната информация за опасни стоки по тази система.

Увеличен е и броят като абсолютно число и като относителен дял на изпратените от КЗП нотификации, които са валидирани от RAPEX (За цялата 2008 те са 123, а за първото тримесечие на 2009 - 68 броя) От страна на КЗП към RAPEX от началото на тази година са изпратени 51 нотификации за стоки от компетенцията на контролния орган, а системата е валидирала 60, тъй като в това число влизат и такива, които са предоставени в предходен период. Изпратени са още 9 нотификации за опасни стоки, открити на българския пазар от ДАМТН и са валидирани 8. През 2008г. изпратените към RAPEX нотификации са 153. Сред тях 123 са от компетенцията на КЗП, от които 104 са валидирани. Изпратени са още 30 нотификации за опасни стоки от компетенцията на ДАМТН, като 19 от тях са валидирани.

Нарасналият брой на валидираните нотификации на КЗП има отношение към ефективността на работата й и е предпоставка за класирането на институцията на още по-предни позиции в сравнение с миналата година, когато зае 7-мо място (над средното ниво в скалата по изпратени и валидирани нотификации). Изкачването нагоре в класацията зависи и от преодоляването на причините за невалидиране на една част от изпратените нотификации, а именно - недостатъчната информация за стоките, за да бъдат те еднозначно идентифицирани. Когато липсва страна на произход, например, става невъзможно нотификацията да бъде валидирана, тъй като има задължителни реквизити, които трябва да бъдат попълнени и които данни са необходими за извършването на проверките от съответните контролни органи. Така невалидираните нотификации не могат да бъдат полезни в такава степен, както валидираните и се предоставят само за информация на страните-членки, без да се изискват задължително реакции от тяхна страна. Тук се очаква съдействие от органите, имащи отношение към това да не бъде прекъсван пътят за проследяване произхода на стоките, тъй като това прави трудно набирането на необходимата за идентифицирането им информация.

Успоредно с ефективната контролна дейност, взаимодействието с Агенция „Митници" и обмена на информация по система RAPEX КЗП разчита и на активността на самите потребители. Тя се нарежда не на последно място по важност за съхраняването безопасността на пазара. Експертите съветват хората да избягват, примамени от ниската цена, да пазаруват стоки, за които имат информация, че са опасни, или които предизвикват у тях съмнение за възможни рискове. Това ще даде възможност на търговците да разберат, че пазарът отхвърля реализацията на подобен род продукти и така ще се стигне до намаляване на икономическите предпоставки за производството им поради затруднението да бъдат реализирани. Освен това, нека потребителите, които попаднат на опасна стока, да сигнализират контролния орган, за да предприеме съответните действия за премахването й от пазара.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Крал Чарлз е болен от рак
Отбелязване на Деня на Независимостта
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: