Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
КЗП проверява търговец, предлагащ по интернет лечебно средство за свински грип и СПИН
Автор: Екип Ruse24.bg 13:18 / 19.02.2010Коментари (0)300
Комисията за защита на потребителите започна работа по случай на дистанционно офериране на средство за лечение на свински и птичи грип. Предлагането и продажбата на продукти, представяни с лечебно въздействие, са забранени от Закона за защита на потребителите (ЗЗП). За това нарушение търговецът ще бъде санкциониран с до 15 000 лв.
Повод за проверката стана сигнал от Федералната комисия по търговия на САЩ, постъпил при българския контролен орган чрез Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. В него се посочва, че интернет сайтът вероятно предоставя информация от територията на България и е възможно да има нарушение на потребителски права.

Със случая се заеха експерти от дирекция „Информационна сигурност и защита на потребителите в Интернет" на КЗП съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" в МВР, които установиха, че за регистратор, административен и финансов контакт е посочен Цветан Вецков с адресна регистрация в София и телефон с български номер.
Извършена е проверка и на сайта. При нея е установено, че чрез интернет страницата потребителите, включително и от България, могат да поръчат и закупят продукта Swine Flu Stop посредством договор от разстояние. Заплащането става с поръчката чрез кредитна карта.

Наред с това, че нарушава забраната за дистанционна продажба на средства, представяни за лечебни, търговецът си служи и с допълнителни трикове за примамване на клиенти. Основно той залага на авторитетно подкрепените твърдения за уникалните качества и ефективността на медикамента. В сайта продуктът се рекламира като „първото 100-процентово природно средство за лечение на свински и птичи грип, което атакува вируса и укрепва имунната система, като няма регистрирани странични ефекти." В допълнение търговецът твърди и че „научните изследвания показват, че съставките на екстракта действат като мощен имуностимулатор, който има силно антивирусно действие спрямо грип тип „А" и „Б", свински и птичи грип, херпес и дори СПИН.

Обръщението към посетителите на страницата при представянето на продукта е в първо лице: „Сега можете безпроблемно да се предпазите от грип и да поддържате защитните сили на организма си по време на острите симптоми." Този подход веднага скъсява дистанцията, което увеличава доверието на потенциалните клиенти на търговеца и създава у тях усещането за лична загриженост за превенцията и здравето им. В подкрепа на психологическото въздействие се явява друг елемент от описанието на Swine Flu Stop, който се представя като „пречистен билков продукт". Това е допълнено с обещанието, че продуктът „не само ще укрепи имунната система, но също ще неутрализира различните вируси."

Една опаковка от продукта се предлага на цена ,95, като за количества търговецът е предвидил отстъпки, което се явява допълнителен стимул за потребителите да се възползват от незаконното предложение.

След направените констатации КЗП е предприела няколко действия до момента. Изпратено е писмо до изпълнителните директори на мобилния оператор, чийто номер е посочен за връзка с търговеца при покупки от България. Към настоящия момент отговор от тях не е получен. Паралелно с това е изпратено и писмо до Главна дирекция „Борба с организираната престъпност", което съдържа молба за извършване на проверка по случая, за резултатите от която КЗП да бъде уведомена. ГДБОП - МВР са установили, че сайтът работи от шест месеца и се хоства на сървъри на щатска територия. Сайтът промотира хранителни добавки, но за периода, от който е активен, не са извършени продажби.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
Ружа Игнатова попадна под ударите на прокуратурата
Избори в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: