Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
КЗП затвори 4 заведения без звезди
Автор: Екип Ruse24.bg 15:03 / 09.11.2009Коментари (0)370
Затворени са временно четири заведения със заповеди на председателя на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Дамян Лазаров. Причината е, че са работили без удостоверение за категоризация и собствениците им дори не са направили постъпки за откриване на процедура по категоризирането им.

Мярката е наложена след установяване на нарушението при интензивните проверки на туристически обекти, които КЗП извършва в рамките на стартиралата в началото на месеца тематична кампания с превантивен характер предвид започналите оферти и резервации за студентския празник и Коледа и Нова година. Експертите от КЗП напомнят, че ползването на услугите на некатегоризирано заведение съдържа по-голяма степен на риск за потребителите най-малкото да бъдат нарушени икономическите им интереси в сравнение с ползването на услугите на туристически обекти, които работят в съответствие с изискванията на Закона за туризма (ЗТ). В заведенията, извършващи туристически услуги извън нормативно установените изисквания за упражняването на тази дейност, е многократно по-голяма и възможността да бъдат застрашени здравето и дори животът на клиентите, което важи с още по-голяма сила, когато се приготвят ястия и напитки за голямо количество хора в много кратък период.

Едното от затворените заведения в последните дни е кафене в Бургас, разположено в комплекс „Лазур". Макар да разполага само с места за 39 души, то е възможно да поеме интензивен поток посетители, както в делничните дни и съботно-неделните почивки, така и около 8 декември, тъй като е разположено в центъра на града и е в близост до плажната алея, предпочитано място за разходки от бургазлии и гости на морския град. Другото затворено заведение, работило извън ЗТ е в Димитровград на ул. „Цар Симеон".

Още две други заведения ще спрат работа по разпореждане на Лазаров. Те се намират в Нови Пазар. Едното е бистро, в което се предлагат топли, алкохолни и безалкохолни напитки и бира и което е обзаведено за 50 души. То е разположено на централно място - на Търговската алея, през която преминава целият поток от жители на града и този факт предполага голям брой посетители на обекта. Кафе-аперитив, предлагащо алкохолни и безалкохолни напитки, бира и скара, е второто временно затворено заведение в същия град. Неговият капацитет е по-малък от този на другото и предоставя възможност за 36 посетители. И за двете заведения по време на проверката е представена служебна бележка от Община Нови пазар за подадено заявление за категоризиране, но не и удостоверение за открита процедура по категоризиране.
Тези, както и другите два туристически обекта, ще останат затворени, докато не представят пред контролния орган, документи, удостоверяващи започнали действия по категоризирането им.

Според изискванията на ЗТ туристически услуги се предоставят само в категоризиран туристически обект или в обект, на който е издадено временно удостоверение за открита процедура по категоризиране.

Кампанията за интензивни проверки на туристическите обекти ще продължи през целия месец, а при необходимост и по-дълго, като всеки от тях, който работи без категоризация, ще бъде незабавно затварян.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: