Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Как от продажбата на ниви поевтиняват зеленчуците и млякото?
Автор: Екип Ruse24.bg 15:28 / 10.09.2012Коментари (2)611
© Ruse24.bg
Безспорно ползите от продажбата на държавните земи са повече от притесненията. Такива има за обществото, за държавата и за селскостопанския и земеделски бизнес, алармираха представители на най-големите земеделски асоциации и партии в страната.

По данни на в-к 24 часа, правилата за субсидиране в общата селскостопанска политика на ЕС се променят до една-две години. Земеделците и селскостопанските производители вече няма да получават пари, както е било до сега на 1 хектар, а ще бъдат въведени т.нар. права за подпомагане. Най-вероятно през 2013 / 2014 г., ще бъдат финално определени правата, които ще могат да използват фермерите, доказвайки собственост върху своята обработваема земя. Ако тези 154 000 дка останат пустеещи, България ще загуби около 30 млн. лв. подпомагане от ЕС през следващия програмен период 2014-2020 г. Ако продажбата на земи се забави, също ще бъдат загубени, прогнозират експерти. Ако земите започнат да се обработват, например през 2015 г., те няма да влезнат в програмния период и за тях няма да има субсидии. Именно затова анализатори потвърждават, че в следващата 1-2 години от голям интерес за България е да няма пустеещи земи.

Крайно време е министерството на земеделието да въведе ред в ползването на Държавния поземлен фонд.

Допреди няколко месеца дори нямаше регистър на държавната земя. Така имоти, които се водят пустеещи, може реално и да не са. Десетки са случаите, при които се оказва, че някой "бизнесмен" ги обработва и печели от тях, без да плаща и стотинка на държавата. И големият шум около търговете може само да помогне за това. Защото те ще се следят под лупа и сделки "под масата" вече ще стават много по-трудно. Дори в случая министерството на земеделието закъсня много с пускането на търговете.

Това трябваше да стане много по-рано, а не в края на мандата, когато приближават избори и всичко се свързва с тях. На търга за земи от Държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове трябва да се гледа като на бизнес решение, а не като на политическо. Въпреки това сега опозиционни партии и организации изместиха акцента на ползите с търга от сферата на бизнеса в полето на политиката. Малки и по-големи партии настояват да се спре процедурата, други призовават Комисията за финансов надзор да се намеси. Аргументите им - някой получил предварителна информация и купил евтини компенсаторки. Но за какво всъщност става дума?

Фактите обаче говорят, че търговете са обявени през 2010 г. и в края на 2011 г. Експерти коментират, че който следи пазара на земи или движението на БФБ, е могъл да реагира адекватно, както се прави при всяка друга фондова процедура. Продажбата на земя срещу поименни компенсационни бонове (ПКБ) е залегнала в закона за собствеността и ползването на земеделска земя от 1991 г., приет от тогавашното парламентарно мнозинство от СДС. С боновете са обезщетени собственици и наследници на земи, които не могат да бъдат върнати по една или друга причина. Например на българите от Беломорска Тракия или при ниви, попаднали под големи инфраструктурни обекти като АЕЦ "Козлодуй" или магистрала "Хемус".

Тези хора са получили хартийки с номинал от 1 лев и обещанието, че специално за тях ще бъдат организирани търгове за държавни земи. И всъщност това е правено и през годините. Почти всички правителства от 1992 г. насам периодично са пускали ниви от Държавния поземлен фонд срещу компенсаторки. Но винаги са били сравнително малки площи и по места. За тези търгове наистина може да се твърди, че са правени непрозрачно, защото който е имал информация за тях, е купувал ПКБ-та на ниски цени, участвал е в процедура без конкуренти и така се е снабдявал с апетитни парцели за малко пари. Затова и сега министерството на земеделието по-скоро трябва да бъде похвалено, а не критикувано, че пуска свободните държавни пустеещи имоти на национален търг с обявления в национални медии, а не в регионални малотиражки. Всички научиха за процедурата и имат възможност да участват при интерес.

От голяма важност е и фактът, че повечето парцели, които предлага държавата, са маломерни - по 2-3 дка. Те не са интересни за зърнопроизводство, което се развива на големи площи, освен ако не са съседни на някой арендатор. Но пък са много важни за развитие на зеленчукопроизводството.

Именно държавните търгове могат да имат косвен ефект за по-ниски цени на доматите и краставиците, които и през тази година скачат главоломно.

При повече производители, с повече земя и по-голямо подпомагане е разумно да се мисли и за по-ниска себестойност на продукцията. Друга полза е и че могат да се отворят нови работни места в земеделието, и то в региони с традиционно висока безработица. Част от по-големите държавни имоти пък са пасища, които ще подпомогнат животновъдството, което също е в тежко положение с хвърчащите цени на фуражите заради слабата реколта от царевица. Така и млякото и месото може да станат на по-поносими цени за джоба на средния българин.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 11.09.2012 г.
0
 
 
Именно тоталитаризма уби селското ни стопанство(и въобще България)! А "другарите" от тогава насам пак са на власт(децата или внуците им) и затова го досъсипаха.По времето на тоталитаризма откраднаха земята на хората и направиха ТКЗС,в което се произвеждаха храни за бившия СССР. Хрантутихме онези нагли руснаци,а за "благодарност" те ни наредиха,вместо да запазим райската си природа и да бъдем една китна страна,издържаща се от селско стопанство и туризъм-да развием тежка металургия и химия(за да захранваме естествено бившия СССР със суровините и от тези производства) .Така си отровихме хората,природата и съсипахме места като Девня-преди известна като райско кътче с минерални извори,а сега като пустинната долина на химията...Построиха се Димитровград,Кремиковци и прочее идиотщини,последствията от които "теглим" и днес. Но понеже имало "работа и безплатни образование и медицинска помощ",много ахмаци и до днес плачат за комунизма.Ами то пак щеше да има,но щяха да са качествени(за разлика от времето на тоталитарния строй и щяхме хем да сме здрави и богати,хем да ни е чиста и зелена България.Най-важното е,че хората нямаше да са комплексираните и затормозени идиоти,които сега обикалят с угаснали погледи тази опустошена територия.
Aнонимен
на 10.09.2012 г.
+1
 
 
За 23 год се унищожи всичко създадено от тоталитаризма. Само вносни боклуци . Вносните Доматите приличат на топчета за пинк понг. Ахмаци и тъпаци сме унищожихме всичко еле този ветеринар направо уби рибата.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: