Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Каним чужденци на "мечи" туризъм
Автор: Екип Ruse24.bg 10:21 / 19.08.2012Коментари (0)499
©
България има потенциал да развие туризъм за наблюдение на диви мечки. Това казва в интервю за economymagazine.bg Руслан Сербезов, главен експерт по фауна в Дирекция "Защита на биоразнообразието", към МОСВ.

Засега в Смолянско и в Пазарджишко се правят плахи опити да се развие туризъм за наблюдение на диви мечки, вместо ловен туризъм. Имаме голям потенциал, ако се направят места за наблюдение, които са безопасни за хората и се намират в там, където минават мечки. Тепърва ще се развива този бизнес. Опитваме се да насърчаваме неправителствените организации, които започнаха първи да го предлагат, казва експертът.

По думите му обаче все още няма наплив от желаещи да кандидатстват с такива проекти за финансиране по различни програми.

Пословична с развит "мечи" туризъм" е Америка с нейните агресивни мечки гризли, сочи пример Сербезов. Те са много агресивни. Въпреки това са направени пътеки, мостове, от които да се наблюдават. Въпреки, че е много опасно, този бизнес е много развит в Америка. Можем да се поучим преди всичко от тях, допълва той.

Статистиката сочи, че през последните две години щетите от нападения от мечки у нас намаляват. Най-големият пик бил през 2009 г., когато имало и нападения на хора. Тогава държавата изплатила над 53 хил. лв. компенсация. Главният проблем да има увеличение на нападенията през последните години е, че в ниските места около Смолян няма храна, не само за мечките, но и за другите животни.

В Родопите табели предупреждават хората къде са най-опасните места. Такива ще бъдат сложени и на Витоша.

Освен това раздадохме на стопаните електропастири. Именно те оказаха роля за намаляване на щетите от мечки тази година. От значение е и кампанията която направихме сред населението. В Италия за щети от вълци и мечки дават около 3 млн. евро годишно, разказва Сербезов.

Кафявите мечки у нас са около 510. Популацията засега остава стабилна, въпреки рязкото увеличаване на агресията на обществото и стремежът да накъса цялото местообитание. Става въпрос за инвеститорските намерения, както и осъществените от тях вложения в строителство на различни обекти в България. Нашата природа може да поеме 800-1000 мечки, смята експертът.

Източник: в. "Стандарт"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
България и Войната в Украйна
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: