Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Карадимов пред Обществения съвет на ЦИК: Двойно повече ИТ специалисти проверяват машините за вота
©
Служебният кабинет осигури двойно повече ИТ специалисти от държавната администрация, които удостоверяват устройствата за машинно гласуване за парламентарния вот. Целта е да бъдат проверени значително повече машини спрямо предходните избори, което да гарантира допълнително прозрачността и доверието в машинния вот. По искане на ЦИК кабинетът осигури 53 ИТ специалисти. Това отговаря министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов в писмо до Обществения съвет към Централната избирателна комисия, съобщиха от правителствената пресслужба.

Общественият съвет изпрати до министъра въпроси относно изпълнението на дейностите за организационно-техническата подготовка на изборите на 27 октомври. С решение на Министерския съвет министър Карадимов бе определен за координатор по изпълнението на тези дейности.

"Взаимодействието между изпълнителната власт и ЦИК е основа за гарантиране на честен и прозрачен вот и за повишаване доверието на обществото към изборния процес“, посочва министър Карадимов.

По отношение на предложенията на служебния кабинет до ЦИК за надграждане на правилата и процедурите за гарантиране на прозрачен, демократичен и добре организиран вот министър Карадимов информира, че по една част Комисията е предприела действия.

Така ще се използва специализирана хартия с допълнителна защита от "Печатница на БНБ“ АД, като са предприети от ЦИК мерки за унищожаване от общинските и областните администрации на хартията за машинен вот от предходни избори. В тази връзка ЦИК поиска и съдействие от МС. "Към момента, с подкрепата на правителството, процедурата за унищожаване на хартия от предходни избори се спазва, като кметовете и областните управители изпращат информация за унищожените количества хартия, което гарантира доверието на гражданите, партиите, неправителствените организации и външните наблюдатели за честен изборен процес“, посочва министър Карадимов.

В писмото се очертават детайлно изпълнените задължения от страна на Министерство на електронното управление по отношение на удостоверяването на машините заедно с Българския институт по стандартизация и Българския ръководител по метрология. Беше предоставена възможност за участие на представители на партии, коалиции, неправителствени организации и на БАН в процеса на удостоверяване, като участие в процеса взеха само 3 от регистрираните за вота партии и коалиции.

Министър Карадимов информира още, че МЕУ е предоставило експерти, които са подпомогнали проверки на ЦИК във връзка с дефектиралите устройства

по време на проведените на 9 юни избори. Заключения относно качествата и вида на хартията за принтиране на изборните разписки не са от компетенциите на МЕУ. Експертите на МЕУ са изготвили анализ на лог-файловете, който е изпратен на ЦИК.

По въпроса относно склада за съхранение на машините министърът информира обществения съвет, че с решение на Министерския съвет от септември 2022 г. са определени условията и реда за съхраняване на машините. С решение на МС от септември 2024 г. е прието, че срокът на договора за съхранение може да бъде удължен до 3 години, като министерството на финансите е осигурило необходимите средства за това. ЦИК, като страна по договора за съхранението, предприема конкретните действия за обезпечаване на безпроблемното съхранение на устройства, посочва министърът.

По отношение на параваните за гласуване според изискванията на ЦИК общинските администрации следва да ги осигурят, като във всички случаи трябва да бъдат спазени изискванията на Изборния кодекс, така че да се осигури тайната на гласуването.

На въпроса за охраната на изборния процес в писмото се посочва, че Министерството на вътрешните работи е създало организация за обезпечаване сигурността на изборните книжа, материали и устройства за машинно гласуване. "Към настоящия момент не са налице предпоставки за възпрепятстване ефективната охрана и спокойното протичане на изборите“, се посочва в писмото.

Що се касае до организацията на изборите извън страната, МВнР, дипломатическите и консулски представителства до момента са изпълнили в срок всички дейности. В чужбина са образувани 719 избирателни секции в 57 държави.

Още по темата: общо новини по темата: 585
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
18.10.2024 »
предишна страница [ 1/98 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Почина Лиъм Пейн
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Борба за влияние в Близкия Изток
Княгиня Калина катастрофира пияна
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: