Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Колко близко е появата на нова валута на БРИКС?
Автор: Йоланда Пелова 19:28 / 09.07.2024Коментари (0)1038
©
Сигналите от БРИКС за дедоларизация стават все по-интензивни и настойчиви, което не означава, че сме на прага на появата на нова валута на БРИКС, която да измести долара. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" по Радио “Фокус" Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество.

Според него геополитически проблеми принуждават държавите от БРИКС да направят нещо, което да им позволи да избегнат долара в международните разплащания след разширяването на БРИКС преди няколко месеца с Иран, ОАЕ, Египет, Етиопия. "На първо място в списъка е Русия, която е под международни санкции. За нея е затворен пътя да се разплаща в долари в своята външна търговия, включително и при продажбата на нефт, което е голям проблем. Новият член Иран от години е под американски санкции и не може да се разплаща и да получава долари за своя петрол. Китай има сериозни проблеми в отношенията със САЩ, води се нещо като търговска война между двете най-големи икономики в света. Възможно е Китай да се сблъска с някакви проблеми в международните разплащания. Заради вътрешнополитически сътресения в Етиопия американците бяха на път да наложат санкции на лидерите на тази държава. Всичко това създава една база, която тласка тези държави да търсят вариант да осъществяват международната търговия, без да минава през долара. Това обаче не е никак лесно", обясни Пламен Димитров.

Председателят на правителството на Индия е на двудневна визита в Москва. Това е първото му пътуване до Русия от 2019 г. Визитата се определя като ключова за отношенията между Русия и Индия. Нарендра Моди се среща с Путин, за да обсъдят бъдещето на двустранното си партньорство, както и разширяването на БРИКС. Основна тема на обсъжданията е глобалното влияние на щатския долар.

"В условията на санкции от западните държави Индия стана най-големият нов пазар на руски нефт и спасителен излаз за руската нефтена индустрия. Търговията се извършва в индийски рупии, които са се натрупали в Русия и те не знаят какво да ги правят. “Комплексни са отношенията между тези 2 държави. Индия е най-големият купувач на оръжие в света. И съвсем доскоро Русия доминираше на индийския оръжеен пазар, сега настъпва  САЩ. Индия се стреми да балансира по отношение на покупките на въоръжение и военна техника. Важно е да се каже, че Индия, като най-голяма държава в света не участва в санкциите срещу Русия, заради агресията й срещу Украйна. Индийският президент скоро след последната си изборна победа посещава Москва. Това е знак за интензивно развитие на отношенията между двете държави", каза Пламен Димитров.

"Държавите от БРИКС имат голям размер на икономиката, но по номинален вътрешен продукт са доста далеч от западните държави като натрупано богатство. Проблемът с БРИКС е, че е група от държави, които имат една обща геополитическа воля, която да изразяват. Има сериозни вътрешни противоречия между държавите от групата, например между Индия и Китай. Тук можем да говорим за засилване на индивдуалната тежест на държавите от групата БРИКС. На първо място Китай, на второ място Русия с нейната решителност да воюва. И новите държави, които разширяват неговата география. Засилва се тяхното влияние, но то е много, много по-слабо от влиянието на САЩ и държавите от западния лагер. БРИКС  се оформя не толкова като един антизападен, а като незападен полюс в световната политика. Но той не е хомогенен, не е единен. Трудно е да говорим за интереси на БРИКС, а само като отделни държави-членки", отбеляза Пламен Димитров.

В БРИКС се работи да бъде създадена базирана платежна система, която да заобиколи доминираната от САЩ и Запада система SWIFT. Държавите от БРИКС да могат да извършват плащания помежду си, независими от SWIFT и независими от дългата ръка на американските власти, които да контролират доларовите транзакции. За създаването на тази платежна система има напредък. Китай и Русия имат вариант на своя собствена платежна система, които могат да се обединят и да се разработи нещо в тази насока.

На поредната среща на групата БРИКС в Казан през октомври т.г. ще бъдат анонсирани стъпки за създаването на тяхна валута. Зад такава валута трябва да стои централна банка, хомогенизация на икономиките и един банков съюз, който да стои зад тази валута. “Всичко това е много трудно за постигане между държави, които са на различна степен на икономическо развитие, географски са откъснати една от друга. Въвеждането на нова валута ще бъде политическо решение, ако стане. За да е успешна, трябва да е средство, където държавите и икономическите агенции да трупат своите богатства и да бъде средство за обмен, да я предпочитат в търговията си. Доста време ще мине преди да се появи тази нова валута и още повече време тя да се наложи", заключи Пламен Димитров.

Още по темата: общо новини по темата: 3
29.08.2023 »
23.08.2023 »
22.08.2023 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в София
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Олимпийски игри в Париж 2024
Автомобил се вряза в метростанция до столичен мол, има загинали
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: