Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Колко харчим за Никулден и как да избираме рибата за трапезата правилно?
Автор: Екип Ruse24.bg 13:20 / 01.12.2022Коментари (0)505
©
Остават 5 дни до Никулден и пазарът на риба започва да се раздвижва осезаемо. Обикновено 2-3 дни преди празника домакинствата купуват от традиционния продукт, като най-често на Никулден се яде шаран. Някои големите вериги магазини у нас са пуснали промоция на рибата, като тя се продава за около 9 лева килограмът.

Обикновено шаранът тежи около 1,5-2 кг, което значи, че за една риба трябва да се бръкнете средно с 15-18 лева. Ако не обичате да готвите риба вкъщи, ресторанти предлагат готов, пълнен шаран, който може да закупите на цени между 25 и 34 лева в зависимост от заведението, съобщава bTV.

При положение, че шаранът не е вашата риба, имате достатъчно разнообразие от риби, на които може да се насладите. В онлайн магазините охладената сьомга върви около 38 лева килограмът, сьомговата пъстърва е десет лева по-евтина. Филето от риба тон държи по-висока цена от 43 лева за кг. 11 лева струва бялата риба мерлуза, филе от хек е 17 лева, а треската -26 лева за кг.

Ако предпочитате цяла риба, може да вземете ципура срещу 17 лева за кг или лаврак за 23 лв. Килограмът лефер се продава по-скъпо- около 40 лева.

Как правилно да избираме риба?

Има няколко важни неща, които трябва да имате предвид, когато купувате риба, пише guide.michelin.com.

1. Проверете очите

Ако нямате свободно време или предпочитате да не се докосвате до прясната риба, най-бързият начин да разберете дали една цяла риба е прясна е да проверите очите. Те трябва да са чисти, изпъкнали с тъмни зеници и да изглеждат възможно най-живи. Мътните очи, където зеницата не се вижда, са сигурен знак, че рибата е стара.

 

2. Проверете перките и опашката

Перките и опашката на рибата са друг показателен знак за това дали рибата е била обработена правилно. Това са частите, които стърчат най-много и неправилното боравене би довело до разкъсване на перките. За да проверите дали цялата риба е все още свежа, докоснете опашката, за да се уверите, че все още е гъвкава. Изсушените, чупливи перки са белег на остаряване.

3. Подушете добре

Преди да вземете рибата не забравяйте да подушите добре, тъй като всички неприятни миризми показват, че продавачът може да е измамник. Прясната риба трябва да мирише на море – всяка странна миризма е индикация, че рибата не просто е стара, но е започнала да гние.

4. Проверете хрилете

Ако търговецът на риба позволява, надникнете в хрилете, за да се уверите, че вътрешността им е червена. Това е основно мястото, където са кислородните съдове на рибата и колкото по-свежа е тя, толкова по-ярко червено трябва да бъде това място. Хрилете са склонни да потъмняват с времето, тъй като неговият миоглобин би се окислил до метмиоглобин. Избягвайте рибата, която е станала кафява или дори черна при хрилете.

Още по темата: общо новини по темата: 9
15.12.2022 »
06.12.2022 »
06.12.2022 »
05.12.2022 »
05.12.2022 »
03.12.2022 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: