© Ruse24.bg | Когато става дума за празници, българинът не се скъпи. Може да спестява дни наред, само и само да нареди богата празнична трапеза. Тази година от Министерство на земеделието и храните и от различни браншови организации многократно увериха, че няма да има поскъпване на основните стоки преди Великден. Така ли е наистина и колко би излязло на едно домакинство честването на най-светлия християнски празник?Като цяло институциите се оказаха прави. Според данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища някои продукти дори се продават на 7-8% по-ниски цени в сравнение с 2013. Разбира се, много зависи откъде точно пазарувате.
Най-търсените яйца (размер L) например вървят на цени от 19 до 23 ст. за яйце. В някои вериги обаче достигат и до 35 ст. Предлагат се и кори с по 30 яйца за цени от 4,49 до 4,99 лв., но имайте предвид, че често колкото по-ниска е цената, толкова по-ниско е качеството.
При цените на козунаците има по-големи разлики. Обикновен козунак без пълнеж може да се намери за 2 - 2,50 лв. Същият грамаж, но с пълнеж от стафиди, локум и т.н се оскъпява с левче. Популярните в последните години италиански козунаци вървят около 5-6 лв. В някои пекарни се предлагат домашни козунаци, чиито цени обаче са между 9 и 12 лв. Много български домакинства обаче все още предпочитат сами да приготвят обредния хляб, което им излиза малко по-евтино, а пък и така няма съмнение за качеството.
Традиционно на великденската трапеза присъства и агнешкото месо. Тази година килограмът му в магазина върви около 12-15 лв, което е с около лев по-евтино от 2013. Ако обаче имате възможност да си купите месото направо от фермер, непременно изберете този вариант - ще ви излезе близо 2 пъти по-евтино. Цяло агне пък се продава за към 100 лв., но малцина могат да си го позволят.
Въпросът за качеството на месото в българските вериги е спорен, тъй като то често е замразено. Как да разпознаем наистина хубавото месо?
На първо място, разбира се, то не бива да има неприятна миризма и да лепне. Не купувайте и месо, чиито цвят ви се вижда странен. За да удължат срока на трайност, някои търговци използват различни трикове като препакетиране или използване на химични добавки. Месото най-често просто се измива, за да добие по-хубав вид и да се притъпи неприятната миризма.
Прясното месо има специфични особености - върху повърхността му има съвсем леко засъхнала коричка с бледорозов цвят. Когато натиснете с пръст прясното месо, дупката от натиска бързо изчезва и месото връща първоначалната си форма. Ако дупката не изчезне, значи то е било замразявано. При допир с прясното месо дланта остава суха.
Там, където месото е разрязано, не залепва за ръцете. Месо, което при рязането отделя сок, или току-що е било размразено, или просто не е прясно.
Мазнината на прясното месо е мека, с еднороден кремав цвят, който може да варира до червеникаво-бял. Жълтата мазнина е сигурен знак, че месото не е прясно.
Прясното месо се отличава и по това, че мускулите и сухожилията плътно са прилепнали към костта.
А какви са вашите наблюдения - има ли поскъпване на основните "великденски"продукти във вашето населено място?
Източник: Актуално |