Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Консултант на родители: Коледа е шанс да научим децата си да не бъдат консуматори
Автор: Харитина Агопян 11:17 / 21.12.2023Коментари (0)743
© Фокус
"Коледа е шанс да научим децата си да не бъдат консуматори", каза Ася Демирева, родителски консултант, майка и журналист в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". В най-популярния коледен филм – "Сам вкъщи", квинтесенцията е в последните 10 мин. Когато майка му пътува с музикантите, за да се прибере при него, това е единствената идея за филма – самият главен герой казваше "Искам само семейството си като подарък за Коледа".

"Родителите, родени през 80-те години, правят разлика между Коледа от едно време, когато имахме подаръци, но не твърде много и празника днес с 400 подаръка под елхата. Не е като да сме били бедни, но това изобилие на днешния ден ние като деца не сме го познавали", открои Демирева.

По думите ѝ комерсиалното крайно ни е превзело. "Имам близка приятелка, която живее в Австралия. Семейството й направи околосветско пътешествие, заедно с трите си деца. Те са обучавани вкъщи – неща, които тук не са най-популярните методи на образование. Тя беше пуснала снимки от Коледа – тя и съпругът й са фотографи. Имаха сглобена елха от дървени пръчки – преди 12 г.! Децата получиха ръчно направени курабийки за Коледа. В същата тази година аз направим и невъзможноото, за да подаря на детето един Макуин Светкавицата, който поръчах от Съединените щати, каза още тя.

"Мисълта, която ме осени в мига, в който видях щастливите очи на децата на моята приятелка, гледайки направените от майка им курабийки, беше – колко сме виновни ние за това, което правим с децата си като родители по празниците! Оттогава спрях да отрупвам елхата си по Коледа. Забранявам на бабите и дядовците да подаряват глупости на децата. Подаряваме неща, които имат смисъл – преживяванията. Дъщеря ми е на 187, а синът ми на 15 г. Те не очакват подаръци на Коледа, каза още майката. Дядо Коледа ще мине и през техния дом, но ще подари с мярка, добави тя. Миналата година синът ми Любо поиска баскетболна топка и здраве", даде пример Демирева.

"Учим децата си да искат твърде много – ние използваме Дядо Коледа изключително зле – като наказание, че детето няма да получи подарък, ако не слуша. Ако децата ни нямат респект от нас и трябва да използваме Дядо Коледа, за да ги манипулираме да проявят желаното от нас поведение, значи имаме голям проблем. Настръхвам от послушни деца!", каза още Демирева.

"Нека гледаме коледен филм, който ще накара децата да се замислят. Нека дори не е коледен – да бъде просто лента от нашето детство, която да съпреживеем със своите деца", посъветва Демирева и допълни, че според нея е важно по празниците да осигурим на децата си преживяване навън – шейни, сняг, снежни човеци, ако няма сняг, да организираме кратко пътуване – не непременно СПА уикенд. "Целта е да прекараме време с децата си, да научим нещо заедно – да посетим историческа забележителност, например, подсказа още консултантът. Можем също да им подарим нещо малко от списъка с желания, който се са съставили. Коледа е, за да се обичаме, да се прегръщаме, а не да получим 300 подаръка и да се превъзбудим", допълни консултантът.

Още по темата: общо новини по темата: 311
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
12.01.2024 »
08.01.2024 »
07.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
50-ото Народно събрание
Войната в Украйна
Катастрофи в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: