Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Консумацията на варени яйца трябва да се избягва от някои хора
Автор: ИА Фокус 15:37 / 10.05.2024Коментари (0)1030
©
Яйцата са сочени за продукт с високо съдържание на холестерол. Но същевременно с това те са полезни поради наличието на биоактивни съединения и други хранителни вещества в състава си, съобщава изданието The Health Site.

Кой не трябва да яде варени яйца?

Повечето диетолози твърдят, че пилешките яйца са силно алергичен продукт, а голяма част от хората имат индивидуална непоносимост към протеини. В допълнение, веществата, които най-често се намират в яйчния жълтък, могат да причинят отделяне на жлъчка при някои хора и да причинят киселини и силна болка.

Също така не се препоръчва добавянето на яйца към диетата на хора с висок холестерол и диабетици (които често имат съдови увреждания и риск от атеросклероза).

Изданието допълва, че консумацията на варени яйца трябва да се избягва от хора, които имат:

- индивидуална непоносимост (алергия)

- пептична язва на стомаха или дванадесетопръстника

- чернодробни заболявания (патологии с наследствени, инфекциозни или имунологични причини)

- проблеми с панкреаса (например остър панкреатит)

- увреждане или заболяване на стомашно-чревния тракт

- камъни в жлъчката

- висок холестерол

- диабет

Освен това е забранено да се дава цяло яйце на деца под една година. Бебето може да яде не повече от една четвърт жълтък на ден, но не и белтък.

Изданието допълва, че според редица проучвания, за здрав възрастен с нормални нива на холестерол и без значими рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, яденето на 1-2 яйца на ден се счита за безопасно.

Други проучвания показват, че консумацията на 2-7 яйца на седмица помага за поддържане на високи нива на добър холестерол и намалява риска от високо кръвно налягане и кръвна захар (докато консумацията на 2 яйца на ден не показва такава защитна функция), допълва здравният портал, цитиран от zdrave.to.

По отношение на ползите от този продукт рохко сварените яйца се считат за най-полезни. 

По отншение на ползите от яйцата се откроява високото им съдържание на постни протеини и антиоксиданти, които помагат за защита на клетките на тялото от увреждане, причинено от свободните радикали и свързаните с тях хронични заболявания (като сърдечни заболявания и рак.

Яйцата се отличават и с високо съдържание на желязо, витамин D, каротеноиди и други полезни елементи (съдържащи се по-специално в жълтъците).






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Античен град Хераклея Синтика разкрива още от тайните си
Бюджет 2025
Влизането на България в Шенген
Почина Лиъм Пейн
51-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: