Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Кристалина Георгиева гостува днес в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 17:13 / 14.06.2013Коментари (0)1444
©
Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева гостува днес в Русе. Визитата й започна с посещение в Русенския университет "Ангел Кънчев". Еврокомисар Георгиева беше удостоена с Кристалния знак на РУ от неговия ректор проф. Христо Белоев. Под нейния патронаж, там се проведе семинар на тема "Превенция на природните и предизвиканите от човека бедствия като основно направление на дейността по гражданска защита". В рамките на форума, еврокомисарят изнесе лекция на тема "Роля на Европейския съюз и Европейската комисия в организацията на превенцията и реакцията при природни и предизвикани от човека бедствия". 

Георгиева разгледа и печатната база и библиотеката на университета, както и учебни зали в новия корпус на висшето училище. Тя се срещна и разговаря със студенти от специалностите "Европеистика" и "Екология". Еврокомисар Георгиева ги призова за активна гражданска позиция и да работят за демократизиране на европейското пространство.
Визитата на г-жа Георгиева в Русе продължи със среща с Управителния съвет на НСОРБ, който заседава днес в града. Тя беше посрещната от кмета на Община Русе Пламен Стоилов, от и.д. областен управител д-р Андриан Райков, зам.обл.управител Веско Маринов, доскорошният областен управител Стефко Бурджиев и др. 

Пред еврокомисар Георгиева Стоилов изложи основните проблеми, по които от НСОРБ търсят съдействие. "За нас тази среща е изключително важна, тъй като в лицето на Георгиева винаги сме виждали чов
©
ек, който винаги ни е подкрепял. 

"Въпреки многократните настоявания на НСОРБ, в досегашните проекти на Споразумението за партньорство и европейските програми за новия програмен период липсват ясни приоритети за превенция от бедствията. Ние, като кметове, най-добре знаем до какво води подценяването на превантивните действия", каза Стоилов. Той допълни, че малките общини не биха могли със собствени средства да реализират превантивни мероприятия. 

Вторият проблем, който поставиха от НСОРБ е, че в началото на настоящия програмен период на общините е бил прикачен етикет, че нямат необходимия административен, технически и финансов капацитет да управляват европейски средства и да изпълняват проекти с европейско финансиране. "Резултатите до момента, обаче, напълно опровергават тези твърдения. От 2007г. до момента, от общините са разработени над 6 000 проекта и са спечелени над 2 800 договора за безвъзмездно финансиране на стойност над 8,4 млрд. лв. Считам, че с това доказахме, че ние сме най-мотивирания и успешен бенефициент, ползващ европейския финансов ресурс", каза още Стоилов. Понастоящем, притесненията на общините са свързани с риска от загубата на европейски средства според правилото N+3/N+2. 

Третият проблем, който Стоилов представи по време на срещата на УС на НСОРБ с еврокомисар Георгиева е децентрализаци
©
ята. "През последните години не сме направили нито крачка напред в посока решаване на този въпрос", уточни Стоилов. Той изрази становище, че е необходимо да се стъпи на добрите европейски практики и постепенно да се постигне децентрализация. "Свидетели сме на опит държавата да прехвърли всичките си отговорности, най-вече финансовите, на общините", допълни кметът на Община Русе. Той даде за пример новите промени в ЗУТ.
11 точки бяха включени в дневния ред на заседанието на УС на НСОРБ в Русе. Беше разгледана рамка за позиция за предстоящи срещи на Управителния съвет с ръководствата на Народното събрание и на парламентарните групи, както и с министър-председателя. Представителите на местната власт обсъдиха и тематичната насоченост и подход за организация на Деня на диалога между законодателната и местната власт.

В дневния ред беше включено и представяне на актуална информация за подготовката на Споразумението за партньорство за периода 2014-2020г. Изпълнителният директор на сдружението Гинка Чавдарова представи предложение за разпределение на финансовия ресурс по приоритетна ос 1 на Оперативна програма "Региони в растеж". Беше обсъдена актуализация на състава на контактните групи на НСОРБ с министерствата и ведомствата. 

На заседанието на УС на НСОРБ в Русе беше разгледана и позицията на сдружението по Закона за изменение и допълнение на Закона за народната просвета. Беше представен и доклад за създаването на Консултативен съвет на общините от мрежата "МЕРИ". Участниците в заседанието се запознаха и с бизнес-план на "НСОРБ - Актив" ЕООД (2013-2015). Срещата ще приключи с работна дискусия с УС на АДО "Дунав".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Пожари 2024
Космическа надпревара
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Хороскоп за деня
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: