Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Лекари: Сърцето рязко забавя ритъма си при потапяне на лицето в студена вода
©
Има инфаркти, които човек не забелязва. Според лекари, всеки пети човек, страдащ от исхемична болест на сърцето, не подозира, че вече е получил инфаркт. Той разбира за това случайно по време на медицински преглед, след направена електрокардиограма.

Говорим за микроинфаркти – временно нарушение на кръвоснабдяването на миокарда. Нашето тяло е самовъзстановяваща се система.

В напреднала възраст е много важно да познавате възможностите на сърдечносъдовата си система. Разбира се, различни медицински прегледи са насочени към това.

Коронарната болест на сърцето е много често срещана в зряла възраст. В тежки случаи може да доведе до нарушаване на кръвоснабдяването на даден участък от сърдечния мускул и неговата некроза, тоест до инфаркт. След това пациентът изпитва внезапна слабост и силна болка в гърдите, която може да се разпространи към ръцете и шията.

Смята се, че ако времето, през което миокардът не е получил достатъчно количество кръв, не надвишава 40-50 минути, тогава увреждането му ще бъде под формата на микроинфаркт.

Хората, които страдат от артериална хипертония, захарен диабет, които са склонни към повишена тромбоза (например разширени вени, тромбофлебит), са с наднормено тегло и пушат много, са изложени на най-голям риск.

Микроинфарктите

Обаче, също са сигнал за проблеми и могат да доведат до развитието на усложнения, включително сериозни, като сърдечни аритмии. Затова трябва да се научим да ги разпознаваме и предотвратяваме.

На първо място, трябва да се има предвид, че микроинфарктите често се появяват на фона на тежка атака на стенокардия, когато се развие несъответствие между обема на кръвта, която навлиза в сърцето, и количеството, необходимо за нормалното му функциониране.

По време на атаката се появява силна болка зад гръдната кост с притискащ и натискащ характер, понякога излъчваща се към рамото, ръцете, слънчевия сплит, задната част на главата и дори към зъбите. Трябва също да сте наясно, че малкият инфаркт може да се появи нетипично и да се маскира като други заболявания.

Например, по време на пристъп на астма или хроничен бронхит, понякога с повишаване на температурата и тогава човек мисли, че има настинка. Ако кръвоснабдяването на артерията, съседна на диафрагмата, е нарушено, стомахът може да боли, което кара пациента да подозира стомашно-чревно разстройство или хранително отравяне.

Тест за издръжливост

Дори да не сте диагностицирани с исхемична болест на сърцето, в напреднала възраст трябва много да внимавате с упражненията. Преди извършването на каквато и да е физическа активност, е полезно да се използва такъв тест.

Почувствайте пулса си и пребройте броя на ударите на сърцето в минута. След това направете 20 клякания и отново проверете пулса си. Ако се увеличи с 25% (например от 70 удара на 87,5, това е много добре, означава, че сърдечната ви реакция е нормална. Ако увеличението е от 25 на 50%, трябва да помислите за състоянието на сърдечносъдовата си система. Ако е повече от 50%, тогава трябва да се консултирате с лекар и да разберете какво не е наред.

Как да тренирате сърдечносъдовата си система?

На първо място - ходете повече. Има правило - за да поддържате добър тонус на сърцето и кръвоносните съдове, ходете ежедневно по 4,5 - 5 хиляди стъпки, тоест приблизително 2-2,5 км. Освен ходенето, всяка аеробна физическа активност е полезна за сърцето – бягане, плуване, колоездене.

Всеки възраст има своя собствена максимална граница на пулса. За да го изчислите, можете да използвате следната формула: извадете възрастта от 220. Например, ако сте на 70 години, тогава натоварването трябва да бъде: 220-70 = 180X0.5 = 90. Тоест по време на тренировка пулсът не трябва да бъде повече от 90 удара в минута.

Полезни тестове

Както вече споменахме, наднорменото тегло е провокатор на много заболявания, особено сърдечносъдови и диабет. В напреднала възраст, когато метаболитните процеси се забавят, повечето хора наддават на тегло. Прост тест показва каква е вероятността да затлъстеете.

Има мъжки тип затлъстяване, когато мазнините се отлагат по корема - това е абдоминално затлъстяване. Той е предиктор за развитието както на сърдечносъдови заболявания, така и на диабет.

Ако сте склонни към този тип затлъстяване, елиминирайте консумацията на храни с "празни“ калории и като цяло се опитайте никога да не преяждате.

Много е важно да се намали количеството сол в приеманата храна, но да се увеличи консумацията на храни, съдържащи калций, калий, магнезий - това е незаменима триада при заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Тоест, яжте предимно нискомаслени млечни продукти, картофи, банани, орехи, зеленчуци, плодове и зърнени храни.

Ценни техники

Има техники, които позволяват да се облекчат някои видове аритмии. По-специално, при вентрикуларна тахикардия, натискането на очните ябълки или мястото, където се усеща напрежение в областта на диафрагмата, причинявайки рефлекс на повръщане, ще помогне.

Можете също да изпълните следната техника: когато има прекъсване на сърцето, трябва да стиснете носа си с два пръста, да напълните гърдите си с въздух.

След това да вдишате дълбоко през устата, като я държите, заедно с носа, плътно затворени, и в това положение се опитате да издишате, като силно издувате гръдния кош.

Това напрежение на гръдния кош, подобно на натискането на очните ябълки, помага за рефлексивно спиране на атака на аритмия по време на камерна тахикардия, когато настъпи внезапна атака на сърцебиене, предава zdrave.to.

Но при други видове нарушения на сърдечния ритъм всички тези техники не са ефективни, в такива случаи трябва да вземете лекарствата, предписани от лекар.

Сърцето рязко забавя ритъма си при потапяне на лицето в студена вода. В случай на внезапна тахикардия, когато необходимите лекарства не са под ръка, може да се използва тази техника.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Земетресения в България
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Мигрантски натиск към България
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: