Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Мария Габриел заговори за коалиция от местни и международни партньори
Автор: Йоланда Пелова 20:12 / 26.01.2024Коментари (0)499
©
Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе домакин на Национална конференция "Превенция и борба с трафика на хора: добри практики и устойчиви решения“. В откриването се включиха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и координаторът на ЕС за борба с трафика на хора Диан Шмит. Целта на конференцията бе да покаже, че България допринася значително и по решаващ начин в борбата с трафика на хора.

"Трафикът на хора е тежко престъпление против личността. То лишава човека от неговите права, достойнство и независимост. Това е престъпление, което засяга милиони хора по света. Трафикът на хора е и бизнес с човешки живот, който се подчинява на пазарни принципи на търсене и предлагане. Това означава, че трябва да се ограничи търсенето на услугите, предоставяни от жертвите. Важно е да работим за изкореняване на първопричините за това престъпление - бедност и лоши условия на живот, безработица, военни конфликти и нестабилност, ниско ниво на образование“, заяви вицепремиерът. 

Мария Габриел подчерта постигнатото през изминалите месеци, сред които увеличаването със 194% на бюджета на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) за действия за борба с трафика на хора и подкрепа на жертвите. За първи бе утвърдена също така годишна програма с ясно изведени стратегически цели, бюджет, срокове. Вицепремиерът открои и предприетите действия за активизирането на сътрудничеството с международни партньори, сред които Държавния департамент на САЩ и ОССЕ.

С благодарност за силното лидерство на Мария Габриел като председател на Националната комисия за борба с трафика на хора се обърнаха Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи, Синди Дайер, посланик за борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ и д-р Кари Джонстън, специален представител и координатор на ОССЕ по борбата с трафика на хора.

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон поздрави България за присъединяването към Шенген и открои приноса на България за нови правила в ЕС за превенция на трафика на хора. “Благодаря на България и лично на Мария Габриел за подкрепата това да се случи“, подчерта еврокомисар Йохансон.

Синди Дайер изрази подкрепа за усилията на българското правителство да даде приоритет на борбата с трафика на хора чрез обучения на полицейски служители и сътрудничество с гражданското общество. "Подкрепяме лидерството на Мария Габриел в действията за превенция на трафика на хора, защита на жертвите и наказателно преследване на извършителите“, заяви тя.

Кари Джонстън поздрави България, че е сред първите страни със създадена и развита законодателна политика и институционална рамка за борба с трафика на хора. Като положителен пример тя посочи тясното взаимодействие с организации от гражданското общество като доверени партньори в прилагането на националния механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик.

В рамките на конференцията беше подписано и Споразумение за сътрудничество и финансовата подкрепа между международната неправителствена организация International Justice Mission (IJM) и НКБТХ. Част от дейностите, предвидени в него, са специализирано обучение и наставничество за органите на правоприлагането, гарантиране на непрекъсната грижа за жертвите чрез осигуряване на социална и правна помощ, обмен на експертиза и добри практики между българските правоприлагащи органи и техните колеги от други държави.

"Създаването на коалиция от местни и международни партньори ще допринесе за споделяне на ресурси, идентифициране на предизвикателствата и адекватен отговор. Днешната конференция е общо усилие за следваща крачка напред – да потърсим отговори на предизвикателствата, да очертаем стратегическа визия кои са целите и приоритетите ни, да предприемем мерки за намиране на устойчиви решения“, заключи Мария Габриел.

Още по темата: общо новини по темата: 1555
23.07.2024 »
23.07.2024 »
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/260 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
Земетресения в България
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Отношенията София-Скопие
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: