Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Метеоролози честват годишнина
Автор: Екип Ruse24.bg 10:59 / 22.03.2010Коментари (0)317
Всяка година на 23 март, Световната метеорологична организация (СMO) и международната метеорологична общност заедно празнуват Световния метеорологичен ден, за да отбележат влизането в сила на Конвенцията на СMO на 23 март 1950 г. За 60 години картата на света е претърпяла значителни изменения и днес в членския състав на СMO влизат 189 страни и територии. Единствен представител на България в СМО е Националният институт по метеорология и хидрология, който тази година чества своята 120 годишнина.

Вече стана традиция при ежегодното честване на Световния метеорологичен ден да се концентрира вниманието на специална тема и Изпълнителния съвет на СMO на своята шестдесета сесия реши темата на Световния метеорологичен ден през 2010 г. да бъде "Световната метеорологична организация - 60 години служба в интерес на вашата безопасност и благополучие". Тази тема е особено актуална във времето, когато общностите в целия свят се стремят към постигането на целите в областите на развитие формулирани в Декларацията на хилядолетието на ООН, особено в областта на здравеопазването, продоволствията и водната безопасност, изкореняване на бедността и подобряване на своята устойчивост при повтарящи се природни бедствия и получаване съдействие в отговор на нарастващото въздействие на колебанията и изменението на климата.

Редица програми и дейности на СMO предоставят изключителни примери на социално - икономически ползи през тези шест десетилетия, които могат да бъдат извлечени в рамките на много сектори посредством сътрудничество в областта на метеорологията, особено по отношение на безопасността и благополучието на човека. Очевидните примери включват наред с другите неща, селското стопанство и продоволствената безопасност, здравеопазването, транспорта, туризма, строителството и енергетиката.

Поглеждайки назад към тези шест десетилетия, виждаме как научно - техническите постижения, например пускането на изкуствени спътници и безпрецедентни възможности, които те предлагат по отношение на наблюденията, едновременно с бурното развитие на компютърните технологии и телекомуникациите, улеснява международния обмен на данни и продукти в реално време довело до създаването на Световна служба за прогноза на времето, ключова програма на СМО, която става основа за други програми. Следват забележими подобрения в областта на метеорологичното прогнозиране: Ако в 1950 г., можеше само да се надяваме да получаваме прогнозата предварително за 24-36 часа, то днес ние имаме успешна прогноза за 7 дни, което се явява достижение на международната координираща роля на СMO в областта на наблюденията, научните изследвания, анализите и моделирането, водещи до по-дългосрочни прогнози за срок от един сезон до година. Това би било невъзможно без свободния и неограничен международен обмен на данни и продукти

През тези години се разширява мрежата от наблюдения обхващащи практически целия свят и нараства количеството на измерванията като се включват всички традиционни и дори някои нетрадиционни параметри на околната среда. СMO пуска първото официално заявление за натрупване на въглероден диоксид в атмосферата и неговото потенциално въздействие върху изменението на климата на земята, което спомага да се съсредоточи основно вниманието върху въпросите за глобалното затопляне и изменението на климата, ясно видими днес като голяма заплаха за устойчивото развитие и дори за оцеляването на човека.

Друг основен проблем се появява през 1975 г., когато СMO свиква събрание на експертната група за издаване на официално заявление с предупреждение към света за опасностите от намаляване на защитния озонов слой в стратосферата, който ни предпазва от въздействието на прекомерното ултравиолетово лъчение.

Важен момент в развитието на СМО е резолюцията относно включването на хидрологията в сферата на дейност на СMO. Благодарение на ключови решения за наблюдение и контрол на качеството на повърхностните и подземните води, СMO има възможност да прави достоверни предупреждения за изчерпване на водните запаси, особено като се вземат под внимание ръста на населението и замърсяването на водата и да допринася за оптимизиране на използването на нашите оскъдните сладководни ресурси.

Стихийните бедствия представляват много сериозна заплаха за сигурността на хората/90% от всички стихийни бедствия са свързани с времето, климата и водите/, във връзка с което СMO и националните метеорологични и хидрологични служби на всички страни са посветила значителни усилия за разработване на оперативни системи за предупреждение и ефективни мерки за готовност, които да доведат до предотвратяване на опасностите, обезпечаване на готовността за реагиране и смекчаване на последствията от стихийните бедствия, свързани с екстремни екологични ситуации и значително намаляване на броя на жертвите, свързани с тях.

Държавните глави, министри и висши държавни служители от 160 страни, участващи в периода от 31 август до 4 септември 2009 г. в срещата на високо равнище на Световната конференция на климата (WCC-3), се съгласиха единодушно да се създаде Глобална рамка за услуги, свързани с изменението на климата (GFCS), с цел да се подобри предоставянето и употребата на климатични прогнози, продукти и информация по целия свят. GFCS ще играе ключова роля в подкрепа на общества, устойчиви на изменението на климата. Чрез наблюдения, научни изследвания и информация, както и нови механизми за взаимодействие между потребителите и доставчиците на информация за изменението на климата, наличието на рамка ще обезпечи за всички сектори на обществото климатични продукти, ориентирани към потребителите, позволяващи подобряване на планирането в светлината на променящия се климат. Благодарение на тази инициатива и инициативите, които ще последват след нея, СMO ще играе още по-значителна роля в обслужване на човечеството през следващите десетилетия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: