Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Милен Любенов: Няма меритократичен подбор на листите на основните политическите формации
© Фокус
Политиците водят кампания на предизборни монолози, говорят само и единствено на най-верните си и твърди привърженици. Това е грешна стратегия, която политическите партии не могат да надмогнат и да влязат на един състезателен терен, където да видим истински сблъсък. Това каза политологът и преподавател в Софийския университет "Свети Климент Охридски“ доц. Милен Любенов в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Политиците за пореден път ще насочат своите послания към твърдите си ядра. Според политолога няма меритократичен подбор на листите на основните политическите формации. "Не видяхме сериозни опити за привличане на кандидати, които да могат да спечелят по-широка подкрепа. В някои от листите виждаме кандидат-депутати, които вече са губили избори, които не са успявали да спечелят мандат, но отново оглавяват листата на съответната партия, което изглежда много странно като партийна стратегия“, коментира Милен Любенов.

Той посочи, че ПП-ДБ се наблюдава известно отстъпление на кандидатите от "Да, България!“, което според него ще подейства разочароващо на избирателите и ще се отрази негативно на резултата на коалицията.

Лявото обединение според него няма да доведе до мобилизация на лявото пространство. "Това, което според мен е най-голямата слабост на БСП и изобщо на лявото обединение, е, че липсва лидерство, а е много важно в една кампания да има силен лидер“, подчерта доц. Любенов.

Включването на Ахмед Доган като водач в листите в две от областите цели максимална мобилизация на електората. "Докато в "ДПС – Ново начало“ Делян Пеевски разчита на някои от кметовете на ДПС, които концентрират около себе си определен кадрови ресурс с оглед общинските администрации“, отбеляза политологът.

Политологът изтъкна, че истински лидерски дебати в България не са се провеждали от далечната 2009 г. "Няма лидерски сблъсък, няма да видим и на тези избори. Това е нещо, което за съжаление води до още по-голямо отдръпване на избирателите, защото интересът би бил по-голям, ако наблюдаваме истински лидерски дебат“, смята доц. Любенов.

Избирателите според него са не просто отчуждени от политиката, а много силно фрустрирани от всичко, което се случва в последните години. "Политиците трябва да си дават много ясна сметка за тези процеси, защото в един момент това може да се излее в някаква съвсем различна посока, което да доведе до коренна трансформация на партийната система, ако след тези избори за пореден път не успеят да съставят работещо мнозинство и правителство. Тогава съвсем закономерно биха се появили нови играчи, които да ги заместят изцяло сегашните партии“, прогнозира доц. Милен Любенов.

Още по темата: общо новини по темата: 446
25.09.2024 »
25.09.2024 »
25.09.2024 »
25.09.2024 »
25.09.2024 »
25.09.2024 »
предишна страница [ 1/75 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Основният ремонт на Дунав мост
Пет трупа открити в Нови Искър
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: