Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Минаваме на биолекарства
Автор: Екип Ruse24.bg 14:47 / 09.06.2012Коментари (1)387
© Ruse24.bg
Бъдещето на медицината е във въвеждането на биоподобни лекарства. Това съобщи вчера проф. Мила Власковска, член-кореспондент на БАН по фармакология, която за няколко месеца беше зам.-министър на здравеопазването с ресор "Лекарствена политика".

"Тези медикаменти са много по-ефективни и по-евтини от оригиналните. Те не са генерици. Става дума за продукти от съвършено нов клас - идеята е те да заместват или да добавят натурални протеини, произвеждани от организма при нормални условия", обясни проф. Власковска. По думите й към момента близо 600 млн. души по света се лекуват с тези високотехнологични лекарства, които за разлика от стандартните не се произвеждат от химикали. Повечето от тях са в инжекционна форма, но вече се говорело и за пускането на таблетки, които да се приемат през устата.

"Фокусът е върху трайно действащите продукти, а не върху еднократно приеманите лекарства", каза още проф. ласковска. Ставало дума за лечението на диабет, на бъбречни, хормонални и хематологични проблеми, които изискват постоянно лечение. На тези медикаменти щяло да се разчита и при онкологичните заболявания. Те трябвало да отговорят обаче на строгите критерии на ЕК и ЕМА, преди да се пуснат на пазара. Правилата изисквали ясни доказателства, че са ефективни и безопасни. Докато другите фармацевтични продукти могат да се тестват върху лабораторни мишки, в случая на биоподобните молекули това се оказвало невъзможно. 

"Тези медикаменти са създадени за човешкия организъм и не може да се разчита, че тествани върху животни, ще дадат същите резултати както при пациентите", обясни проф. Власковска. Според нея може би ще се правят научни изследвания върху маймуни, но това все още не е сигурно.

При прилагането на въпросните лекарства е много важно какъв ще е имунологичният отговор на човешкия организъм. Затова при предписването им лекарите трябва да са сигурни, че конкретният пациент няма да покаже свръхимуногенна реакция. Ако това се случи, лечението с биоподобни продукти би дало обратен ефект. Затова е важно специалистите да уведомят пациентите си за това лечение, да направят нужните изследвания и да ги следят в хода на терапията.

"Биоподобните продукти са по-евтини от оригиналите, което значително облекчава бюджета на обществените фондове, които плащат частично или напълно лечението на пациентите", категорична е проф. Власковска. Очаквало се в края на тази година на пазара ни да се появи първият по рода си от ново поколение биоподобен инсулин, който ще е по-ефикасен за пациентите и по-евтин за НЗОК. По данни на СЗО болните от диабет у нас са между 450-500 хиляди, като 10% от тях са деца.

От НЗОК обясниха, че към момента около 25% от всичките им разходи за лекарства отиват за обезпечаването на пациентите с инсулин.


Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 10.06.2012 г.
0
 
 
Всичко в статията се върти около по-ниската цена на ...." медикаменти ...които изисквали ясни доказателства ,че са ефективни и безопасни. "И тъй като това е невъзможно с мишки , а маймуните са заети с друг вид дейност,ще ни ползват за експерименти.7
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: