Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министерството: Средствата за приема по подмярка 4.1 не са загубени
Автор: Екип на Ruse24.bg 17:15 / 25.07.2024Коментари (0)852
©


В никакъв случай не са загубени средствата за предстоящия целеви прием по подмярка 4.1 от ПРСР за ефективно потребление на вода в стопанствата. Това увери земеделският заместник-министър Таня Георгиева пред парламентарната Комисия по земеделие.

Още по темата: Напояване: Ние криво ли се молим, ЕК ли криво ни разбра?

„Действаме изключително експедитивно, защото остава малко време до самия край на прилагане на ПРСР. Освен това не предвиждаме пренасочване на тези средства. Правилата са такива, че времето не може да стигне по отношение на административната промяна и преговорите с ЕК, които са необходими за това”, допълни ресорният зам.-министър.

Индикативната дата за отваряне на приема беше 14 юни, но вместо това насоките за кандидатстване бяха публикувани за повторно обществено обсъждане до 16 юли.

„Анализирахме резултатите и коментарите, като допълнително направихме сериозни правни проучвания, за да намерим вариант, с който да удовлетворим становищата в посока да се доизяснят казусите. Предвиждаме да ги обсъдим сектора, тъй като сме намерили вариант, за да може максимално бързо да стартира този прием”, обясни Таня Георгиева. 

Според членовете на НАЗ планираният целеви прием по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ „не отразява реалните инвестиционни намерения на земеделските производители от редица браншове, което води отново до риск от безвъзвратна загуба на средства по ПРСР 2014-2020 г.”

Други 20 организации в бранша пък контрираха, че „благодарение на Таня Георгиева браншът в момента може да дискутира стартирането на какъвто и да е прием”.

Нека припомним, че общият бюджет на процедурата е в размер на близо 97,8 млн. лв. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 29 337 лв., а максималният – 880 110 лв.

Европейската комисия (ЕК) отказа предложеното изменение за разширяване на обхвата. Нейните притеснения са, че инвестициите в разширяване на напояваните площи не са благоприятни за околната среда, както и липсата на актуализирани Планове за управление на речните басейни създава допълнителни проблеми.

В резултат на това, в новите насоки за кандидатстване е посочено, че допустими са само инвестиции в съществуващи напоителни инсталации или в елементи от напоителната инфраструктура в рамките на вече напояваните площи. Инвестиции, водещи до нетно увеличение на напояваната площ, няма да бъдат допустими.

Максималният размер на съоръжения за съхраняване на вода е ограничен до 1 млн. куб. м, а проектни предложения, включващи само доставка и монтаж на такива съоръжения, няма да бъдат допустими, освен ако не са част от по-голяма напоителна система.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: По-зелени и умни!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg  

CAP4US







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: