Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Министър Николов: Размерът на гръцките инвестиции в България към началото на 2024 година възлиза на над 3,5 млрд. евро
©
Гърция е важен партньор на България, като заема четвърто място между външнотърговските партньори на страната ни. Това заяви министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов в изказването си при откриването на българо-гръцки бизнес форум, който се проведе в Българската търговско - промишлена палата в София.

Във форума участие взеха представители на Атинската търговско-промишлена палата, както и близо 80 компании от секторите на високите технологии, туризъм, ИКТ, хранително - вкусова промишленост, строителство и др. На събитието присъстваха още председателят на БТПП Цветан Симеонов и посланикът на Гърция у нас Н.Пр. Алексиос Мариос Либеропулос.

Министър Николов посочи, че икономическите отношения с Гърция се развиват положително, като през последните години двустранният стокообмен се задържа на рекордни нива. По думите му през 2023 г. стокообменът между двете страни е достигнал над 4,6 млрд. евро, а през настоящата година, само за периода януари – юни 2024 г., възлиза на близо 2,5 млрд. евро. Министърът на икономиката и индустрията подчерта, че тези данни потвърждават неограничените възможности за растеж, които България и Гърция могат да постигнат в икономическото си сътрудничество.

"Гърция е и един от стратегическите инвеститори у нас. Размерът на гръцките инвестиции в България към началото на 2024 г. възлиза на над 3,5 млрд. евро, като само за първото тримесечие на 2024 г. те са в размер на близо 80 млн. евро“, заяви министър Николов.

По неговите думи пълноправното присъединяване на България към Шенген ще доведе до намаляване на времето и разходите за физическо движение на туристопотока между двете страни, ще улесни търговията и сделките, както и граничния, митнически и данъчен контрол.

"България оценява последователната подкрепа на Гърция в това отношение и е убедена, че гръцкият бизнес и гръцкото правителство ще продължат да подкрепят българската страна и на европейско ниво, което ще се отрази положително на двустранните търговски и инвестиционни потоци“, изтъкна Николов. Той допълни, че в този контекст българското и гръцкото правителство трябва да продължат развитието и модернизацията на пътната и железопътната инфраструктура между двете страни, което ще засили положителния ефект от пълноправното присъединяване на България към Шенген и ще доведе до значителен икономически растеж.

"Българското правителството вярва, че общо предизвикателство за България и Гърция като страни членки на ЕС е да работят за постигане на целите на "Дигиталното десетилетие 2030“ – европейската програма, един от четирите стълба, на която е свързаността“, посочи Николов като допълни, че тясното сътрудничество и обменът на идеи и добри практики на правителствено и бизнес ниво са изключително важни за подпомагане на процеса на изготвяне на националните стратегически пътни карти за изпълнение на целите на Дигиталното десетилетие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Автомобил се вряза в метростанция до столичен мол, има загинали
Борба за влияние в Близкия Изток
Зима 2024/2025 г.
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: