Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
НАП: Живеещите в чужбина българи не дължат здравни вноски
Автор: Екип Ruse24.bg 17:16 / 22.12.2011Коментари (4)1658
© Ruse24.bg
Българските граждани, които са напуснали страната, могат да се освободят от плащането на здравноосигурителни вноски у нас и за стари периоди, ако не са живели по това време в България. Това гласи промяна в Закона за здравното осигуряване, която беше гласувана с бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2012 г., съобщиха от НАП. Досега законът позволяваше освобождаването да става само за периоди напред във времето.

На практика новите разпоредби облекчават българите, които живеят предимно в чужбина, но все още се водят задължени към здравната система в страната. С промените хората, които са напуснали България преди 31 декември 2011 г. и не са уведомили за това предварително НАП, ще могат да го направят в срок до 31 декември 2012 г. За да стане това, те трябва да подадат заявление и декларация по образец в териториалната дирекция на НАП по постоянния адрес в България. Най-лесният и бърз начин това да стане е документите да бъдат изпратени по пощата.

Промяната в закона влиза в сила от началото на 2012 г. но в работните дни между Коледа и Нова година в офисите на агенцията ще се приемат заявления и декларации, които ще бъдат разгледани в началото на 2012. Подробни указания и изискваните документи ще бъдат публикувани в сайта на НАП в близките дни.

Допълнителна информация за реда за освобождаване от задължението за плащане на здравни вноски, необходимите документи и попълването на декларацията може да се получи от Информационния център на НАП на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Българите, пребиваващи в чужбина, могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес infocenter@nra.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
За щастие на тези хора , вие не можете да ги преберете тези осигуровки за да ги ползвате за вас угодни дела. Мародери.
Aнонимен
на 23.12.2011 г.
+3
 
 
Няколко пъти съм ходил в местния клон на НАП да питам нужно ли е да подам декларация, че живея в чужбина последните 3 години, за да не ми се трупат неплатени здравни осигуровки. Обяснението винаги е било едно и също:" Не сте длъжен! Просто , когато решите да се върнете в БГ ни донесете документ удостоверяващ, че сте се осигурявали в страната където сте живял....и ние автоматично ще заличим дължимото на местно ниво за периода." И сега от всички дето са в чужбина се очаква да сторят магия и да се втурнат към БГ да се наредят на опашка пред НАП. Ако искате ме съдете и ми вземете и бъбреците, аз ще си сменя гражданството след няколко месеца. По-важно е дали България е в теб, а не дали ти си в България !
+3
 
 
най-после нещо правилно в тази държава, която все ти сваля и кожата от гърба, защото няма пари за нищо!
+3
 
 
Похвално :) Нещо смислено и тук се направи за улеснение на хората.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Борба за влияние в Близкия Изток
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
Световна черна хроника
Отбелязване на Деня на Независимостта
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: