Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
На Деня на лекаря: Родни медици преглеждат безплатно в Албания
Автор: Екип Ruse24.bg 13:22 / 19.10.2024Коментари (0)294
©
За втора поредна година Фондация Българска Памет организира и финансира безплатни профилактични медицински прегледи в община Пустец, Албания, където живее и коренно българско население. 

Инициативата съвпада с деня на българския лекар, а целта й е да допринесе за подобряване качеството на живот на жителите на общината чрез осигуряване на достъп до специализирани медицински услуги, каквито в момента в региона липсват. 

"Нашата мисия е да се грижим за всички българи, останали извън границата на Родината по независещи от тях обстоятелства, това е нашият начин да покажем на практика какво означа евроинтеграция и солидарност", разказва д-р Милен Врабевски, основател и председател на Фондация Българска Памет.

И тази година инициативата се реализира съвместно с медицински екип на една от най-високоспециализираните и модерни болници за лечение на сърдечно-съдови заболявания в страната - Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, начело със световноизвестния кардиолог и член-кореспондент на БАН проф. Иво Петров. 

"Тази година интересът към нашите преглеги сред населението в района е още по-голям, всички ни приемат много радушно. Щастливи сме, че можем да бъдем от полза на хората тук и поздравяваме Фондация Българска Памет в лицето на д-р Врабевски за поредната инициатива с кауза", сподели проф. Иво Петров.

Към екипа тази година се присъединиха и специалисти по УНГ и офталмология от ДКЦ Св. Иван Рилски в София, както и д-р Алдин Али - специалист по кардиология и вътрешни болести, основател на Медицински център "Хайделберг". 

Прегледите се осъществят в поликлиниката в с. Пустец, от 18 до 20 октомври, а интересът към тях е огромен. От ранна сутрин жителите от девете села в района пазят своя ред, за да бъдат прегледани от родните медици.

Инициативата се осъществява с подкрепата на българското Министерство на външните работи.

Това е поредната голяма инвестиция на Фондация Българска Памет и д-р Милен Врабевски в албанския регион, след като през 2023 и 2024 г. бе закупени професионална медицинска апаратура и консумативи за поликлиниките в района на Мала Преспа, обзавеждане и компютърна техника за новата сграда на община Пустец, 24 пейки за селата в общината и напълно оборудван медицински контейнер за нуждите на жителите на с. Глобочени.

През юли 2020 г. Фондация Българска Памет и нейния председател даряват на община Пустец пожарна кола, линейка и високопроходим автомобил за социален патронаж, с които до онзи момент албанската община не разполагат.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Лиъм Пейн
Бюджет 2025
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: