Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Над 30 организации с отворено писмо към властта
Автор: ИА Фокус 18:18 / 01.08.2024Коментари (0)972
©
Младежките организации изпратиха отворено писмо до всички компетентни институции относно смяната на изпълнителния директор на Центъра за развитие на човешките ресурси. Ето за какво настояват те:

"Национален младежки форум, в качеството си на Национален младежки съвет на Република България, в израз на последователната си позиция в подкрепа на подобряването качеството на програмите за младежта на национално и европейско ниво и в отговор на публикации в медиите и получена информация от свои организации членове и партньори, изразява своята загриженост относно процесите, протичащи в Центъра за развитие на човешките ресурси в неговото качество на Национална агенция (НА), отговорна за изпълнението на програмите Еразъм+ и Европейски корпус за солидарност.

Програмите Еразъм+ и Европейски корпус за солидарност са ключов инструмент за осъществяване на европейската и националната политика за младежта и в този смисъл основен източник на ресурси за осъществяване на дейностите и осигуряване на устойчивостта на младежките организации и организациите, които работят със и за младите хора, в Република България. Те спомагат както развитие на капацитет и необходими ключови компетентности, но и изграждане на европейската идентичност на българската младеж и укрепването на нейните връзки с младите хора в държавите членки на Европейския съюз и в страните от Западните Балкани. Това е предпоставка за мирни и приобщаващи общества.

В годините след своето създаване Национален младежки форум (2010) нееднократно е изразявал обективни позиции по отношение на изпълнението на политиката и управлението на Националната агенция, в това число е отправял и необходимите  критики относно някои недостатъци в работата на Центъра за развитие на човешките ресурси. В публичното пространство също така са изнасяни данни за сериозни нередности, в резултат на които през 2020 г., акредитацията на националната агенция е частично отнета от страна на Европейската комисия.

В периода след 2021 г. наблюдаваме значително подобрение в работата на Центъра за развитие на човешките ресурси, което се изразява във:

- Възстановяване на пълната акредитация на ЦРЧР. В резултат на работата на екипа и изпълнителния директор през март 2023 г. акредитацията на агенцията (определена през 2020 г. на “Частична под условие" в резултат на констатирани сериозни нередности при администриране на програмите) е възстановена. В резултат на това е осигурена устойчивост при предоставянето на средствата по двете програми;

- Подобряване на взаимодействието на ЦРЧР с младежкия сектор и организациите бенефициери. Експертите от Центъра са по-достъпни и отзивчиви по отношение на организациите бенефициери. Наблюдаваме и засилено партньорство на Центъра с младежкия сектор, което се изразява в провеждането на съвместни партньорски инициативи с младежки организации, срещи и обучения за предоставяне на информация за възможности и повишаване на капацитета на техните служители и доброволци. (Справка в уебсайта на ЦРЧР, секция "Събития“ показва увеличаване на новините за дейности относно популяризирането на програмите и съвместни дейности с младежките организации);

- Участие на ЦРЧР като партньор в ключови за младежкия сектор събития, сред които предстоящата Национална младежка конференция 2024 г., организирана от Националната работна група за Диалога на ЕС по въпросите за младежта в партньорство между Национален младежки форум, Министерство на младежта и спорта, Икономически и социален съвет и Националната мрежа на младежките центрове;

- Полагане на системни усилия за развитие на международното сътрудничество и утвърждаване на ЦРЧР в рамките на мрежите на “НА". Засилено е сътрудничеството в рамките на мрежата на Южните “НА". Възстановено е участието на България в RAY Network (отново преустановено преди 2021 г.) - международната изследователска мрежа на програмите Еразъм+ и ЕКС, в която членуват представители на 34 европейски държави. В процес е включването на ЦРЧР в партньорската инициатива Europe Goes Local, насочена към развитието на местната младежка работа, заедно с още 26 “НА", Съвета на Европа, SALTO и ERYICA и ключова в контекста на приоритетите на Националната стратегия за младежта (2021-2030), Европейския дневен ред за младежка работа и предстоящата 4-та Европейска конвенция за младежка работа.

Центърът за развитие на човешките ресурси, в качеството си на Национална агенция по програмите Еразъм+ и Европейски корпус за солидарност, отговаря за администрирането на финансов ресурс в размер на над 70 млн. евро на година и следва да взаимодейства с различни институции и организации в областта на образованието, младежта и спорта.

В изминалите дни, от сигнали на младежки организации разбираме, че след промяна в ръководството на Центъра приключването на процедури и подписването на договори в рамките на вече приключили процедури за отпускане на безвъзмездна финансова помощ (БФП), както и други административни процеси са били силно забавени и възпрепятствани.

Важно е да се отбележи, че в национален и международен план предстои да стартират ключови процеси за младежкия сектор и младежката политика, които предполагат активно участие на заинтересованите страни, сред които е ЦРЧР, както и мрежите на Националните агенции (от които Центърът също е активна част в последните 3 години). Такива са:

- Стартирането на предварителните разговори и консултации за изготвяне и приемане на нова Европейска стратегия за младежта, Програма Еразъм+ и Програма Европейски корпус за солидарност;

- Провеждането на 4-ата Европейска конвенция за младежка работа през 2025 г. в Малта;

- Надграждането на Диалога на ЕС по въпросите за младежта и стартирането на 11 Цикъл на Диалога;

- Предстоящата оценка и актуализация на Националната стратегия за младежта (2021-2030).

С оглед на това, намираме за недопустима и необоснована смяната на изпълнителния директор на ЦРЧР - г-н Михаил Балабанов, без публично оповестяване на мотивите за освобождаването му, както и без наличието на ясна процедура за избор на нов директор.

Изпълнителният директор на ЦРЧР има ключова роля за пълноценното функциониране и управление на Центъра и следва да притежава необходимите професионални качества и експертиза, които да позволят ефективното управление на процесите и пълноценното взаимодействие със заинтересованите страни.

В публикуваните в медийното пространство през последните дни материали се съдържат твърдения за злоупотреби, които освен по отношение на имиджа на ЦРЧР на национално и международно ниво нанасят сериозна репутационна щета по отношение на имиджа на младежките организации, които осъществяват коректно и ефективно своята работа по изпълнение на проектите.

Настояваме, мотивите за извършената промяна в ръководството да бъдат публично оповестени, заедно с резултатите и констатациите от извършени проверки на работата на ЦРЧР в периода 2021-2024 г., от страна на МОН, Сметната палата, АДФИ, OLAF, както и външния ежегоден одит на Европейската комисия, който служи за основа на решението за предоставяне на акредитация на “НА".

Настояваме за приемането на ясна и прозрачна процедура и критерии за избор  на директор на Центъра за развитие на човешките ресурси, както и обособяването на мандат на управление, който да гарантира спокойствие и непрекъснатост на работата и взаимодействието със заинтересованите страни.

Считаме, че задължителна част от процедурата следва да бъде представянето на визия за взаимодействието с младежкия сектор. Добри примери за подобна процедура биха могли да се адаптират от практиката на други национални агенции по Еразъм+.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: