Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Найден Прахов: Черно море е считано за най-големият музей на корабоплаването и на корабната история
Автор: ИА Фокус 15:47 / 18.07.2024Коментари (0)1832
©
Центърът за подводна археология в Созопол кандидатства за разширяване на регионалното си значение до световно и превръщането му в Център за подводно и световно наследство под егидата на ЮНЕСКО. Това каза в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус“ ръководителят на Центъра за подводна археология в Созопол д-р Найден Прахов.

През идните месеци ще се проведе проучвателна кампания от представители на ЮНЕСКО относно готовността на България да създаде Черноморски регионален център за подводно и световно наследство под егидата на ЮНЕСКО, въз основа на което ще бъде взето и крайното решение.

"Работим по подготовката на участието на България в генералната сесия на ЮНЕСКО в Ню Делхи, Индия, като приготвяме едно съпътстващо събитие, представящо българската подводна археология. Ще има лекция, кръгла маса, дискусия и изложба за подводното културно наследство на България и на Черно море. По време на сесията ще има възможност да проведем разговори с представители на ЮНЕСКО, аз съм по-скоро обнадежден, че България ще представи добри възможности за развитие на такъв световен център,“ сподели той.

Д-р Найден Прахов разказа още, че през туристическия сезон не се провеждат археологически разкопки и че наскоро е приключил един от проектите с международно участие на Центъра за проучването на потънал кораб в Южния залив на Китен. "Това е важен проект с международно участие, в който участват американски и австралийски археолози и консерватори. Той е един много добър пример за международно сътрудничество в областта на подводната археология и една от основните му цели е да създава възможности за международно сътрудничество за опазване проучването на подводното културно наследство,“ каза той и допълни, че проектът е финансиран от Министерство на културата и от Института за корабна археология, една от най-сериозните водещи организации за подводна археология в света, базирана в САЩ.

Предимството на подводната археология в Черно море е в това, че се разкриват много добре запазени останки, особено от органична материя, като дървото, което се запазва изключително добре поради липсата на кислород в долните водни пластове. И поради тази причина във водите на Черно море има добре запазени праисторически селища, които са с дървени конструкции, и също така много добре запазени кораби както в плитки води, така и в дълбоките части на Черноморието. Д-р Найден Прахов даде пример с кораба, който проучват вече трети сезон в Южния китенски залив – кораб с изключително добре запазена в 4-5 м височина дървена конструкция.

Черно море е считано за най-големия музей на корабоплаването и на корабната история.  Проучването на обектите в Черно море се намира в един много начален етап и вероятно много малка част от общия брой на археологическите обекти в него са известни и са проучени. "Черно море е изключително богато на подводни археологически обекти: исторически селища под вода, антични градове и пристанища, потънали исторически пристанища, които са при всеки по-голям град и селище по крайбрежието, потънали кораби. Има изключително разнообразни археологически обекти и повечето от тях са много добре запазени,“ обясни той.

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Природни стихии
Първият учебен ден
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: