Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Наш журналист получи мистериозно обаждане от банка
Автор: Екип Ruse24.bg 12:57 / 09.11.2023Коментари (1)410
©
Журналистът Асен Генов е получил мистериозно обаждане от банка, целящо да получи информация за негови сметки. Гласът в слушалката е заявил, че от неговата банкова сметка е нареден превод за сумата от 2000 лева към сметка на съответната банка. Поискали са от него да проверят случая, за което е трябвало да отговори на въпроси свързан със сигурността. Генов разказа, че в разговора е бил назоват по име. "Това ме наведе на мисълта, че вероятно лицата, които стоят зад обаждането, разполагат с база данни – имена и телефонни номера. Много други хора също са били търсени по име", разказа Генов пред NOVA NEWS.

Той уточни, че схемата е целяла да го предпостави да разкаже повече за своята банкова информация. "В течение на разговора започнах да се усъмнявам, че човекът отсреща не се представя достатъчно ясно и не дава детайлна информация по темата. Той не спомена банката, с която аз работя. Попитах за служебен номер  и какъв е отдела, от който ме търсят, но тогава разговорът приключи."

Генов добави, че сценарият е много добър и хората трябва да бъдат внимателни. Той уточни, че обаждането е било от български номер.

Експертът по киберсигурност Александър Свердлов обясни, че не става дума за толкова нова схема и такава се използва в други държави по целия свят.

"Това, на което искам да обърна внимание е, че това, което се вижда в поста на Асен Генов, в само повърхността на айсберга. Щом тези хора му се обаждат, аз бих го посъветвал да си канселира съществуващите карти и да поиска да му бъдат издадени нови. За да му се обадят, на тях им трябва някаква информация и вероятно са щели да го питат за номера на гърба на картата. Предполагам, че номерът на картата му някъде е изтекъл, защото такива измамници често се обаждат, за да попълнят липсващите им данни", обясни специалистът.

Свердлов посочи, че в мрежата нашите пароли постоянно изтичат, затова е хубаво те да бъдат максимално сигурни.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Решението е Bitworden или друг мениджър на пароли. Помниш една парола, която не се попълва и не излиза никъде онлайн. Всички други пароли са ти вътре в приложението. И понеже не се налага да ги помниш, можеш да си ги направиш колкото си искаш дълги и да включват всички възможни символи. Доста отказващо за крадците на данни... :)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: