ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Незнайно "вино на майстора" завладява сивия сектор у нас | ||||||
| ||||||
Според него това са незнайни алкохолни продукти, наречени "ракия на майстора" или "вино на майстора" и са част от огромния сив сектор. Към него експертът причисли кооперативните пазари, където се реализират нелегламентираните продажби на алкохолни питиета, както и в системите "ол инклузив". Проф. Моллов уточни, че за сивия сектор се съди по косвени показатели. У нас има 75 000 хектара лозя, от които се прибират средно по 500 кг грозде. Общо това прави приблизително 350 000 тона, от които само 200 000 влизат във винарските изби за преработка. Останалите 150 000 тона не е ясно къде точно отиват, защото само 10% от това количество се преработват в домашни условия, обясни експертът. "А това означава, че се произвеждат 30-40 млн. литра ракия от грозде и като се добавят още 10 млн. литра плодова, загубите от акцизи са за 200 млн. лв.", пресметна Моллов. "Както много пъти съм казвал, контролът върху качеството и безопасността на напитките и храните не се гарантира със заклинания, а се осъществява от компетентни специалисти, каквито подготвя УХТ в Пловдив, който през другата седмица чества своя 60-годишен юбилей", добави той. Тазгодишната кампания по беритба на гроздето вече е приключила, макар работещите в бранша да не били съвсем подготвени да я посрещнат, тъй като се оказала доста богата. От 10 години насам ежегодно у нас се произвеждат 100 млн. литра вино, но засадените площи са намалели два пъти. Според проф. Моллов тази тенденция ще се запази и в следващите няколко години, защото китайците все още предпочитали напитки от Франция, Италия и дори Австралия. "Макар в България да е традиция вино да се произвежда от времето на траките, страната ни се счита за млад производител, въвел изискванията на ЕС след 2007 г. Напоследък се появиха доста винарски изби, но те са от семеен тип и нямат шанс да пробият на международните пазари, тъй като не правят необходимите количества, за да задоволят големи пазари", обясни той. В легалния винарски сектор всички дейности са строго регламентирани и откакто България е член на Европейския съюз, всичко, което се прави с едно зърно грозде, за да се превърне то в капка вино или ракия, се контролира и описва в дневници, подчерта професорът. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Покажи:Всички | Само на регистрирани | Моите | На приятелиПокажи и всички отговори
Aнонимен
на 11.10.2013 г.
0
на 10.10.2013 г.
0
на 10.10.2013 г.
+1
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Старобългарските думи, които използваме и до днес
14:05 / 25.12.2024
ПСС: В планините има опасност от лавини
10:10 / 24.12.2024
Коледа във Витлеем без туристи и светлини
10:46 / 24.12.2024
Каръкът си тръгва от тези зодии, през 2025 идва златен период
19:23 / 25.12.2024
Известен адвокат: Ще го търсим Веселин Маринов
10:42 / 25.12.2024
Русенци и пловдивчани плащат най-скъпо
08:53 / 25.12.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета