Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Новата година ще започне без уволнения, но и без значителни нови назначения
Автор: Екип Ruse24.bg 16:14 / 11.12.2013Коментари (1)367
Новата година ще започне без уволнения, но и без значителни нови назначения. Това показва проучване за нагласите на работодателите по отношение на заетостта през първите три месеца на 2014 г., проведено от компанията за човешки ресурси "Менпауър България".

"Близо 80% от анкетираните не планират промени, свързани с персонала, което е показателно, че в момента фирмите по-скоро се опитват да се стабилизират. Да, все още има компании, които се преструктурират, но това са по-скоро вътрешни процеси, свързани с организиране и разпределяне на работата и не включват сериозни планове за намаляване или наемане на нови служители", коментира за "Капитал Daily" Надя Василева, управляващ директор на Manpower за България, Сърбия и Хърватия.

В числа и отвъд тях

В допитването на "Менпауър България" са участвали общо 750 работодатели, като от тях 11% са заявили намерения да увеличат, а 10% - да намаляват персонала си. Така нетната заетост (разликата между очакваното нарастване и свиване на служители) за периода януари - март 2014 г. е само 1%.

Реално този резултат представлява ръст от 5 процентни пункта на годишна база и показва, че работодателите са малко по-позитивно настроени спрямо края на 2012 г. В същото време, ако сравняваме нагласите на тримесечна база, резултатът е с 3 процентни пункта по-нисък. Това е и най-ниският показател за нагласите на работодателите по отношение на нетната заетост за последните три тримесечия.

"Политическата несигурност вече започва да оказва влияние върху нагласите на работодателите, включително и по отношение на плановете им за наемане на нови служители. Това не беше така в началото или средата на годината, но сега вече се отчита като фактор", обяснява тенденциите зад числата Василева.

Регионални особености 

В 4 от всички 5 региона на България, които обхваща проучването, работодателите са заявили, че имат положителни намерения за наемане на нови служители в началото на годината. Единственото изключение е Бургас, където негативната тенденция се задържа второ поредно тримесечие и прогнозата отново е за спад на заетостта с 10%.

В този регион по принцип работодателите имат негативни или не толкова оптимистични нагласи, а последните резултати се обясняват по-скоро със сезонността в наемането на персонал, характерна за морския край. Там търсенето на работници по традиция спада през есента и зимата и се увеличава през пролетта и особено през лятото.

С най-силни регионални планове за наемане през първото тримесечие са работодателите в Пловдив (+9%). Причината за това до голяма степен е засилването на икономическата активност в региона и плановете за редицата нови проекти. Създаването на логистичен парк в региона и 11-те бизнес проекта, които са замислени за началото на 2014 г., ще отворят около 30 хил. нови работни места, отчита Василева.

Тя добавя и че белгийски инвеститори са започнали строеж на студентско селище край Пловдив, което ще гарантира отваряне на нови работни места както за строителите, така и за бъдещите служители, които ще го обслужват. Работни места предлагат и новооткритите магазини Lidl в Асеновград.

В София също има положителни нагласи (+3%), макар и доста по-слаби в сравнение с Пловдив. Пазарът на труда в София беше притегателен център през последните 4-5 години, но до известна степен той вече се насити. Това важи особено силно в сферата на аутсорсинг услугите, отчита Василева. 

Тя обяснява, че вече е много трудно да се намерят хора, които да владеят два западни езика, и затова работодателите започват да се насочват към места извън столицата. Въпреки тази тенденция и нагласите Варна да се развива като един от притегателните центрове за аутсорсинг, поне за началото на годината очакванията за наемане на нови служители са доста ниски, макар и положителни.

Секторна политика

В пет от десетте сектора в проучването работодателите са с нагласи да наемат нови служители. Най-сериозни планове има в сферата на земеделието (16%), финансите (11%) и производството (9%). На месечна база прогнозата се подобрява единствено в сектор земеделие, лов/риболов и гори. Това е и секторът, в който има най-голям оптимизъм за наемане на нови служители през първите три месеца. Василева обяснява, че до голяма степен тези положителни нагласи са свързани с интереса на чужди инвеститори по отношение на отглеждането на лозя. Към момента са обявени планове за откриване на 12 нови изби, а експортът на вино се е увеличил с 5.4% от началото на 2013 г., което също влияе на очакванията за развитието на този сектор.

Търсене без предлагане

От "Менпауър България" отчитат, че на фона на растящата безработица има и позиции, за които липсват достатъчно или няма подходящи кандидати. В момента например се търсят над 200 шивачки на кожени автомобилни седалки, но няма подходящи хора.

От компанията добавят, че проблемът е същият и по отношение на позициите за т.нар. ексван продавачи. Става въпрос за хора, които се занимават с разносна търговия със собствен или служебен транспорт и отговарят за набавянето на нови поръчки, доставките и дори разтоварването. Заплащането е добро, но липсват кандидати, казват от "Менпауър България".

"Проблемът е, че хората не притежават нужните знания и умения и не желаят да ги придобият", казва Надя Василева. Според нея изходът от това може да се намери, ако например работодателите инвестират в придобиването на нужните умения и квалификации на работниците и така да си помогнат да привлекат кандидати. 

Тя препоръчва и изграждането на дългосрочна стратегия за развитието на фирмените таланти, т.е. онези служители, които се справят най-добре с работните си задължения и създават конкурентни предимства на компанията.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: