Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Няма място за притеснение: Нормално е да искаш да спиш на отделно легло от партньора
Автор: Екип Ruse24.bg 22:40 / 26.08.2024Коментари (0)972
©
Сънят е от съществено значение за цялостното психическо и физическо здраве. Експертите препоръчват почивка между 7 и 9 часа на нощ за оптимално здраве, продуктивност и бодрост през деня. Спането до любим човек може да помогне при състояния като депресия и тревожност, но понякога съвсем не е приятно преживяване.

Много партньори се затрудняват да постигнат добра почивка през нощта поради несъвместими навици за сън. Проучване, проведено през 2024 г. от Американската академия по медицина на съня, разкрива любопитна тенденция. 29% от американците са избрали да спят на различни легла в същата спалня или в друго помещение в дома си, за да се съобразят по-добре с нуждите от сън на партньора си.

Идеята да се спи в отделни стаи става все по-разпространена, като през 2023 г. 20% от анкетираните споделят, че понякога спят в друга стая, а 15% го правят постоянно. Спането в отделни легла или стаи обаче не е показател за проблемна връзка. По-скоро става въпрос за приоритизиране на здравето на съня и решаване на проблеми като хъркане, мятане и въртене или различни графици за сън, които могат да окажат отрицателно въздействие върху взаимоотношенията. 

Проучването констатира, че американците правят няколко корекции в режима си на сън, за да се съобразят с партньорите си. Една трета от възрастните в САЩ съобщават, че заспиват по различно време от желаното, пише Puls.bg . Един на всеки десет души използва тиха аларма, а 10% са изпробвали "скандинавския метод за сън“, който включва спане с отделни одеяла или завивки. Повече от половината от участниците в проучването споделян, че по някакъв начин променят режима си на сън, за да се съобразят с партньорите си.

Добрият нощен сън е от значение, както за здравето, така и за щастието. Затова е важно да не се правят компромиси с качеството му, а да се обсъдят проблемите, ако има такива, и възможните решения.

Хъркането може значително да наруши съня и макар че не всеки, който хърка, има сънна апнея, то е знак, който не бива да се пренебрегва. Сънната апнея се характеризира с хъркане, придружено от задушаване, задъхване или дихателни паузи по време на сън. Други симптоми включват безсъние, сутрешно главоболие, затруднена концентрация, проблеми с паметта и умора. 

Проучването предоставя подробна разбивка на начина, по който различните демографски групи регулират режима на сън. Например мъжете са по-склонни от жените да използват тиха аларма и да заспиват по различно от желаното време.

Възрастта също играе роля за регулирането на съня. Хората на възраст 25-34 години са най-склонни да спят на друго легло в същата спалня (23%), да спят на друго място (26%) или да заспиват по различно от желаното време (43%), за да се приспособят към режима на партньора си.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: