Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Областният управител изрази несъгласие с предложенията за промени на БДЖ за ж.п.-линията до Силистра
Автор: Екип Ruse24.bg 15:10 / 21.10.2024Коментари (0)239
© Областна администрация
На 21, 22 и 23 октомври т.г. в Горна Оряховица, Пловдив и София предстои да бъде обсъден с представители на администрациите по места проект за График за движение на влаковете за 2025 г. за съответните региони на страната. Клиентите на БДЖ могат да изпращат своите аргументирани предложения за промени в разписанието на влаковете до съответните областни и общински администрации. Това ще даде възможност на местните администрации да отправят предложения за промени, съобразно предпочитанията на жителите по места.

Предложението на БДЖ за влака САМУИЛ – СИЛИСТРА е със следното съдържание: "Поради слаб интерес влакове № 91101 и № 91104 ще се движат само в участъка Исперих – Самуил – Исперих, като вечерният влак Самуил – Исперих на мястото на досегашния № 91104 ще заминава в по-удобен ранен час“.

До областния управител на област Силистра бе изпратено писмо относно проекта за график за движение на влаковете през 2024-2025 г. Във  връзка с него областният управител Илиян Великов е изпратил свой отговор, в който изразява несъгласие с предложените промени по отношение на област Силистра. Той е на база анализ и преценка на публикуваната информация на интернет страницата на БДЖ и действащата нормативна уредба. С цел повишаване на рентабилността на ж.п.-линията е отправено предложение за промяна на часа на тръгване от град  Силистра на 05.30  ч. и час на пристигане в Силистра на 22.30 ч.  

Изведени са заключения, мотивиращи несъгласието на представителя на държавната власт за област Силистра: предвидената промяна с ограничителен характер относно железопътните услуги ще доведе до крайно отрицателен социално-икономически ефект върху областта. Това ще затвърди актуалната картина в Северен централен район във връзка с железопътния транспорт, в който област Силистра в сравнение със средната за страната и района е с много по-ниска гъстота на ж.п.-линиите.

Отбелязано е, че влакът по линията СИЛИСТРА – САМУИЛ преминава през 3 от общините на област Силистра: Силистра, Дулово и Алфатар, обслужвайки трафик с местно и регионално значение. Той е предимно за хора с нисък жизнен стандарт – пенсионери, студенти и граждани от социално слаби групи, включително пътуващи с намаление, разрешено от законодателството. Това се отнася и за хора с увреждания, които, предвид физическото си състояние, нямат възможност да ползват автобусен и автомобилен транспорт, съобщават от Областна администрация Силистра. 

За всички тези категории хора от област Силистра е жизнено важно да се придвижат до други краища на страната. За тях железопътният транспорт е особено значим в зимния период, когато пътищата за затворени с дни, предвид усложнената снежна обстановка по всички категории пътища. Тези обстоятелства засилват социалната му функция, каквато е изпълнявана вече 50 години, откакто бе открита ж.п гара Силистра. В продължение на десетилетия жителите на Крайдунавска Добруджа очакваха до тях да достигне услуга, каквато е железопътният транспорт. В определена степен той, който е държавна дейност, е алтернатива на съкратените до минимум възможности за връзка със съседните на Силистра административни области, осъществявани от транспортни фирми, подчинени единствено на икономическия си интерес.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Борба за влияние в Близкия Изток
Политически сътресения в Молдова
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: