Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Общините могат да печелят от производство на биогаз от отпадните води
Автор: Екип Ruse24.bg 15:51 / 23.02.2011Коментари (0)464
©
Местните общности имат двойна полза от изграждането на пречиствателни станции с технологии за преработка на утайките и на отпадъци от хранително-вкусовата промишленост. С произведения от тях биогаз може да се поддържат домакинствата в малки населени места или квартали на големи градове, както и да се продава електроенергия директно на разпределителните дружества. Този модел за управление на отпадъчните води е широко разпространен в Швеция и няма пречки да се приложи и в България, стига да се използват грантовите схеми по европейски програми, както и финансиране от ЕБВР или други източници.

Това заяви Майкъл Пар от базираното в Брюксел дружество Грийн Карбон Лайт по време на кръгла маса днес в Института за икономически изследвания на БАН на тема: "Икономически аспекти на водоползването и ускоряване финансирането на проекти". Тя е част от цикъла академични дискусии "България 2020 - икономически и социални перспективи", които икономистите стартираха в края на миналата година.

Подходящ за България е и испанският модел, в който няколко общини обединяват капацитета си и изграждат пречиствателни станции с общи мрежи, подчерта и Хорхе Фунес Ферер от Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел, който консултира българските правителства от 1996 г. Според него основният проблем у нас са тромавите процедури за кандидатстване и одобряване на проекти по Оперативните програми на ЕС и ЗОП, както и в липсата на визия и дългосрочна перспектива на административните решения.

Подобни трудности са изпитвали и други новоприсъединили се държави, но решение за България има, смята консултантът. Съветът му е администрацията да започне да прилага гъвкави подходи, а към Националното сдружение на общините в Р България да се изгради междинно звено, което да подпомага избора на ефективни технологии за пречиствателните съоръжения.

От общо договорените 660 млн. лева по ОП "Околна среда" досега са усвоени едва 6%, стана ясно още на дискусионния семинар. По думите на Галя Бърдарска от Института за икономически изследвания на БАН в следващите три години 42.3% от населението на страната трябва да бъде обхванато от пречиствателни съоръжения. Сега имаме 58 станции в селища с над 10 000 жители, като 43 от тях се нуждаят от модернизация, каза тя. И добави, че до края на 2014 г. предстои да се изградят още 55 големи и 350 малки пречиствателни съоръжения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Хороскоп за деня
Природни стихии
Световна черна хроника
Новак Джокович идва в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: