Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пациентите имат право на по-голям пакет изследвания при профилактика
Автор: Екип Ruse24.bg 14:20 / 16.03.2009Коментари (0)292
Новост в задължителния профилактичен преглед за 2009 год., който пациентите над 18 години трябва да направят при общопрактикуващия си лекар, са правото на лабораторни изследвания за общ и HDL-холестерол, триглицериди и кръвна захар по показания. Резултатите от тях ще бъдат попълнени в анкетна карта, която автоматично ще изчисли риска от социалнозначими заболявания, каквито са сърдечно-съдовите, захарният диабет и злокачествените новообразувания. При профилактичния преглед общопрактикуващият лекар описва подробно здравния и психичния статус и антропометричните данни на пациента в анкетната карта. Жените получават съвет как сами да наблюдават и изследват чрез опипване гърдите си, а джипито провежда и манулното им изследване.
 
В пакета на задължителния профилактичен преглед се включва още и изследване на урината с тестленти, проверка на остротата на зрението, измерване на кръвното налягане и електрокардиограма.

Назначаването на лабораторни изследвания позволява да се открият пациенти с повишен риск към сърдечно-съдовите заболявания, захарния диабет и злокачествените заболявания и включването им в регистър на рисковите групи, който се води от джипито. При откриване на риск за развитието на такива заболявания общопрактикуващият лекар насочва пациента към специалист за допълнителни изследвания и уточняване на диагнозата.

Новост е и правото на общопрактикуващите лекари да дават направления за високоспециализирани изследвания - мамография на двете млечни жлези, туморни маркери PSA, с които се диагностицират заболяванията на простатната жлеза при мъжете, както и изследванията на хормоните на щитовидната жлеза - FT4 и TSH.

Промяна има през тази година и в наблюдението и грижата за пациенти с хронични заболявания. Увеличен е броят на заболяванията, които се диспансеризират от общопрактикуващите лекари. Тяхно задължение е да информират подробно пациентите си от необходимостта за диспансерно наблюдение. Диспансеризацията се извършва със задължителното съгласие на пациента, чиято отговорност е да посещава редовно определените от общопрактикуващия лекар дати за контролните прегледи, които са четири пъти в годината. Отказът на пациента от диспансерно наблюдение се документира с подпис в амбулаторния лист.

По време на прегледите се вписват всички диспансерни диагнози. Ако пациентът не се яви на някой от четирите прегледа, този преглед не се заплаща. При отказ на пациент да бъде диспансеризиран, не могат да се изписват лекарства по линия на НЗОК за съответното заболяване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: