Резултатите от двете лаборатории са категорични - отново, както и през септември 2014, проверките са показали наличието на немлечна мазнина в 4 от 10 продукта, което представлява над 1/3 от изпитаните масла. При една проба то достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%.
Маслата в които се откриват примеси са произведени от три компании. При две от тях, Хранинвест и Miltex, същото нарушение беше засечено при предишното ни изследване през 2014 и е очевидно, че тези фирми не са се повлияли нито от обществените негативни настроения, нито от надзора на БАБХ, коментират от асоциацията.
Експертите уточняват, че влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла (напр. палмово масло), но могат да бъдат и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Същите 4 продукта се характеризират и със завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. При три от марките съдържанието на вода не беше декларирано на етикета.
Според българското законодателство продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като "имитиращи", като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя.
В почти всеки магазин можем да открием отделен щанд с имитиращи продукти, където етикетите коректно отразяват съдържанието. Както става ясно от тестовете ни, някои производители на "имитиращи продукти" не отбелязват това на етикетите, с което нарушават закона и мамят потребителите, твърдят от "Активни потребители".
От там напомнят, че при определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората. Имитиращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми. Впрочем всяка необявена съставка може да бъде опасна за здравето на хора чувствителни към нея.
Според асоциацията имитиращи продукти масово се предлагат в местата за обществено хранене като хотели, училищни столове, болници и др. Очевидна индикация за това е, че в единствената разфасовка от 10 гр. (която се използва масово от хотелите) е открита немлечна мас.