Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Патриарх Даниил отслужи тържествена литургия на успението на св. Иван Рилски
Автор: ИА Фокус 22:17 / 18.08.2024Коментари (0)1057
© БПЦ
На 18 август 2024 г., на празника Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отслужи в Рилската света обител тържествена света Литургия. Това бе и първото официално посещение на патриарх Даниил в Обителта на всебългарския покровител, съобщават от Българската патриаршия.

По традиция в навечерието на празника бе отслужено всенощно бдение, което продължи до ранните часове на следващия ден, което бе предстоявано от Неврокопския митрополит Серафим при молитвеното участие на патриарх Даниил, на игумена на светата обител – Адрианополския епископ Евлогий, на Агатополския епископ Йеротей, на Велбъждския епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит, както и на духовенство от различни епархии на страната. 

В края на великата (голяма) вечерня бе отслужен чинът на петохлебието, а в края на утренята – помазване на богомолния народ с елей от кандилото над мощите на преподобния отец Йоан Рилски.

На следващия ден светата Литургия бе възглавена от Негово Светейшество в съслужение с духовенството, към което се присъединиха главният секретар на Светия синод Мелнишки епископ Герасим и Браницкият епископ Пахомий – първи викарий на Софийския митрополит. 

Богослуженията бяха благоукрасени от антифонното пеене на сборен хор църковни певци, ръководени от д-р Андрей Касабов – секретар на Софийската митрополия.

В края на божествената Литургия патриарх Даниил произнесе вдъхновено слово, подчертавайки величието на подвига на Рилския чудотворец: 

"Днес ние се възхищаваме и благоговеем пред величието на духовното наследство на свети Йоан, пред величието и благолепието на Рилската света обител. Но ние трябва ясно да си даваме сметка къде се намира началото на това величие, а именно – то е във вярата и упованието в Бога на свети Йоан. В своя Завет той ясно казва това – сред суровата природа, понасяйки студа, голотата, глада, Господ като видял неговото упование, търпение и любов, заради които оставил света и дошъл тук. Той никога не го изоставил, но промислил за своя раб. И ако ние днес нямаме такъв пример на вяра и упование в Бога и не се стремем да ги придобием, нека не се учудваме защо нямаме успех в постигането на добродетелта, а следователно и в постигането на обществено благо! Затова нека пазим завета на свети Йоан, да подражаваме на неговата вяра и преди всичко да търсим Царството на Бога и неговата правда, а след това Господ ще промисли и ще даде всичко друго, от което се нуждаем!".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Избор на български еврокомисар
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
17 септември – Денят на София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: