Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пазарът е относително спокоен по време на празниците според КЗП
Автор: Екип Ruse24.bg 10:26 / 30.12.2008Коментари (0)185
© Ruse24.bg
58 сигнала постъпиха в Комисията за защита на потребителите /КЗП/ по време на коледните празници. Статистиката показва, че средно те са от два до три пъти по малко от всеки друг ден през годината, което означава, че на този етап пазарът е относително спокоен и търговците не са нарушавали правата на потребителите.

Оплакванията на гражданите са свързани предимно с рекламации на телевизори, DVD системи, GSM-и, вентилаторни отоплителни печки, некачествени ремонтни услуги, неиздаване на документ за продажба, различна цена на щанда и на касата. По тези сигнали проверките приключиха. В случаите, в които инспекторите констатираха несъответствия с разпоредбите на Закона за защита на потребителите, на търговците са съставени актове.
Една част от поводите, по които гражданите са потърсили КЗП, са закупуване на месни изделия, които не съответстват на предварително обявената информация и други хранителни стоки, които са с влошени качества. Тези сигнали са препратени до компетентните контролни органи за предприемане на действия от тяхна страна.

Сравнително ниският брой обаждания на националния телефон на потребителя 0 700 111 22 се проявява като ефект от превантивните масирани проверки на КЗП в цялата страна преди активното пазаруване за Коледа и Нова година. Инспекторите на КЗП провериха търговските обекти за коректността при обявяването на цените на предлаганите стоки и услуги, наличието на задължителната по закон информация за тях и спазването на изискването за издаване на документ за продажба. Освен това се обърна сериозно внимание на безопасността на предлаганите продукти и на характерните за периода намаления и промоционални предложения. При тези проверки бяха констатирани нарушения като липса на цена за количество в предварително опаковани продукти и необявена цена на разфасовката, когато е различна от тази за съответната мерна единица - при хранителните стоки. Други несъответствия със законодателството са неоказване на периода при обявяване на съобщения за намаление и липса на информация на български език при продажбата на някои стоки.

Контролният орган напомня на гражданите, че ще могат да ползват телефона на потребителя 0 700 111 22 денонощно и по време на следващите пет почивни дни за сигнали за нередности в търговските обекти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Отбелязване на Деня на Независимостта
Катастрофа с военнотранспортен самолет край авиобаза Граф Игнатиево
50-ото Народно събрание
Крал Чарлз е болен от рак
Борба за влияние в Близкия Изток
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: