Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Петър Петров: Образованието може коренно да се промени като се използват инструментите на изкуствения интелект
Автор: Живко Кръстев 16:33 / 08.07.2024Коментари (0)1109
©
С развитието на изкуствения интелект и технологиите се открива свят, който е изключително променлив, и тука вече изключително важно е това как да подготвим децата за един такъв свят. Това каза в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус" главният директор по изкуствен интелект в Eleven Ventures Петър Петров – автор на книгата "ИИ: душа и силиций".

 

Изкуственият интелект може да бъде от изключителна полза на образованието, дори и с ограниченията като има в момента, смята той, като по думите му много по-важно да заложим на важни човешки качества, вместо на конкретни знания – да се научим да сме гъвкави, да учим по-бързо, да се научаваме да разрешаваме проблеми и да имаме креативно мислене. Важно е да се научим да използвам различните технологии за използването на изкуствен интелект – всичко, което ще ни помогне да сменяме бързо посоки и да се движим бързо в една несигурна среда. "Това са най-полезните неща които децата, ученици и студенти, би трябвало да научават, и това са част от нещата, които би следвало учителите да могат преподават.“

 

Изкуственият интелект може да помогне в подготовката както на учителя, като с негова помощ може да се направи един час много по-динамичен, много по-интересен и запомнящ се, така и на самите ученици в усвояването и най-вече осмислянето на дадена тематика. Според Петър Петров е необходима подкрепа от високото ниво, за да могат учителите да се адаптират към използването на изкуствения интелект, тъй като повечето от тях срещат трудности при използването му.

 

"Изкуственият интелект реално се превръща в един личен асистент или учител, който е през цялата година с тебе по един или всички предмети. Ако ти започнеш да работиш с един изкуствен интелект на една тема по някакъв предмет и си работиш редовно с него така, че той да следи какво си правил и да помни нещата, които правиш, в един момент може много по-ясно и много по-точно да каже какво знаеш и какво можеш от какъвто и да е тест,“ обясни той и добави, че това все още е трудно да се направи с ChatGPT, но и това ще се развие и ще стане факт много скоро. 

 

Образованието може коренно да се промени за по-добро като се използват инструментите на изкуствения интелект, поне в краткосрочен план. "В малко по-дългосрочен план вече трябва да се замислим изобщо дали това образование и това, което учим, е адекватно спрямо сегашната ни ситуация и дали нещата, които научаваме, ще ни помогнат да си намерим работа, да сме подготвени за живота,“ смята той.

 

С бурното развитие на технологиите започват различни професии да загубват смисъла си и да изчезват от пазара на труда, затова според експерта е необходимо да променим начина си на мислене. "Виждам всяка седмица някаква технология, която коренно променя една цяла индустрия, и за мене става много очевидно как много коренно ще се променят нещата в едно бъдеще, в което професиите могат да изчезват много бързо. В един такъв свят на несигурност, в който нищо не е ясно и нещата се променят бързо, образованието трябва да има съвсем друга форма. И това е вече малко по-дългосрочната ми визия за това как трябва да станат нещата,“ обясни той.

 

Много е важно според него децата от рано да си търсят и да намерят призванието си, да пробват различни неща: да ходят на стажове, да учат нови работи, да са винаги подпомагани, насърчавани както от родителите, така и от учителите, от хора от обкръжението си просто да пробват, да търсят и да намерят нещото, с което им се занимава и биха искали да се отдадат на него. "Децата, които са намерили своето призвание, имат енергия, желание и вървят напред, и сега с инструментите на изкуствения интелект могат да постигат много по-бързо целите си, което означава, че тези, които не знаят какво искат да правят и не са много ориентирани още, ще останат на едно място, и разликата между тези две групи ще стане огромна,“ категоричен е той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: