Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плащаме два пъти за нови паспорти
Автор: Екип Ruse24.bg 10:56 / 23.01.2010Коментари (11)6014
© Ruse24.bg
Българите, чиито карти изтичат до лятото, ще трябва да се бръкнат допълнително с около 30 лв., за да получат нови тескерета. Те обаче пак ще са от старите. После наново ще си издават документи с биометрични данни.

Забавянето на новите документи е в резултат на обжалването на процедурата от страна на двама от големите играчи в търга - германската "Бундесдрукерай" и френската "Сажем секюрите".

Много е възможно обаче срокът на изчакването да се удължи още. Оказва се, че един от подизпълнителите на "Сименс" - холандската фирма ЕйАйЕй няма лиценз за използване на лазерната перфорация за територията на България. Това бе намекнато от зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров преди дни. Тогава той коментира, че срокът ще бъде изпълнен, ако не се появят обструкции между изпълнителя и някой от подизпълнители му.

Така, независимо от инвестициите от около 40 млн. евро досега в българския клон на австрийското подразделение на "Сименс", документите ще се забавят най-малко с половин година. В същото време "Бундесдрукерай" заедно с германския клон на "Сименс" и с технологията на българската фирма "КЕИТ" са спечелили поръчка в Кипър, стана ясно вчера. Най-вероятно следващите държави, където българската технология ще пробие, са Словения и Южна Африка.

Точно заради използването на уникалната българска технология за криптирано шифриране на документите избухна и скандалът около конкурса.

През ноември същата година използването на технологията за криптирано шифриране, изобретена от Живко Желев, криминално отпада от условията на конкурса за изработването на новите документи за самоличност. В сагата отново е замесен съветникът на тогавашния премиер Сергей Станишев Азер Меликов. Твърди се, че той чрез секретарката на тогавашния зам.-министър на МВР Калин Славов изтриват на компютъра условието 1.2.1.2 от конкурса за новите документи за самоличност, което е за технологията на Желев.

Условията на конкурса са манипулирани така, че възложителят - МВР, да може да контролира кой ще го спечели. Чрез връщане уж за поправяне на техническа грешка с решение на правителството са вкарани 9 нови условия. Големите им конкуренти - германската държавна печатница "Бундесдрукерай" и френската "Сажем секюрите" са отстранени от конкурса със смешните доводи, че не изпълнявали условията на процедурата.

За бюджета ни обаче много по-важно е въвеждането на защитата, която ще спре клонинга на личните карти. Така никой няма да може да регистрира кухи фирми на друго име и ще спрат измамите с ДДС. Технологията всъщност позволява да се криптира образът на даден човек чрез перфорация на самата лична карта. В лента до него пък отново криптирано се въвеждат всякакви биометрични данни за лицето. В същото време чрез специални мобилни устройства засекретената информация може да бъде прочетена по всяко време от полицай на летището или на пътя при проверка, без тя да се разсекретява.

Така само с допълнителни около 10 млн. евро България може да въведе българската технология, мобилните устройства за четене и да стане държавата с първия пилотен проект в рамките на Европейския съюз.

"Допълнителните пари могат да дойдат по европейски проекти. Самото допълнително финансиране не е проблем", твърди Желев.

Според запознати премиерът Бойко Борисов може да постави проблема със "Сименс" при посещението си в Германия, където заминава за среща с канцлера Ангела Меркел.

Източник: в. "Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 22
28.12.2010 »
07.08.2010 »
05.08.2010 »
05.08.2010 »
23.07.2010 »
20.04.2010 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
А, и един въпрос, тк не разбрах, а който знае, моля да ми отговори...: Ако картата изтича 2018-та, както е моята, то сега трябва ли да си я сменя заради биометричните данни или това трябва да стане сега, независимо , че картата ми изтича чак 2018-та??? Мерси предварително за отговора.....!
+1
 
 
Съветвам никои да не ходи от Март месец да си вади нова лична карта. Аман от некадърни чиновници.Държавата пак не си е свършила работата и отново се измисли алтернатива да вътрят хората. Вместо чиновниците да плащат неустойка,че не са си свършили работата и системата да функционира нормално от Март месец пак се нагъзват хората.Мамка ви и боклуци. Ако сега съответните органи са хора ще удължат скора и да се избегне този гаф за пореден път породен от държавата.
0
 
 
последно някои ще каже ли от март ще има ли нови документи или не...от тази статия нищо не се разбира.....
+1
 
 
да така е но за пара и дума да не става за удължаване не е наша вината 4е те не са в срок
+1
 
 
цитат:
Твърди се, че той чрез секретарката на тогавашния зам.-министър на МВР Калин Славов изтриват на компютъра условието 1.2.1.2 от конкурса за новите документи за самоличност, което е за технологията на Желев.Условията на конкурса са манипулирани така, че възложителят - МВР, да може да контролира кой ще го спечели. Чрез връщане уж за поправяне на техническа грешка с решение на правителството са вкарани 9 нови условия.
Защо не е предприето разследване на този случай? Виновните да бъдат ефективно осъдени!
0
 
 
Най-разумното ще е с държавна такса от 2 лв да се удължи срокът на личните карти и задгранични паспорти с 1 година. Тогава спокойно и без паника да внедряват именно тази наша технология за криптиране! Евалла на автора изобретател Живко Желев!
+1
 
 
това ако се случи ще е поредна уникална тъпотия. нормалното развитие на нещата е да се удължи срока, за да могат и тези, чийто лични карти изтичат да си извадят направо нови...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Голямо количество радиоактивен метал е открито в Пловдивска област
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори октомври 2024 г.
Пожари 2024
Икономическа криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: