Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плащанията над 15 000 лв. - само по банков път
Автор: Екип Ruse24.bg 11:34 / 09.02.2011Коментари (8)417
©
Плащанията над 15 000 лева да се извършват само по банков път от гражданите и фирмите. Това реши парламентът, като прие окончателно Закона за ограничаване на плащанията в брой. Законът няма да се прилага за теглене и внасяне в брой от собствени платежни сметки, на съпрузи и роднини по права линия, изплащане на трудови възнаграждения. 

"На този етап за заплатите няма да има законово задължение да бъдат изплащани задължително по карти на служителите. Направихме сериозен анализ и дебат по тази тема и се установи, че в малките населени места няма достатъчно добра банкова инфраструктура, така че хората да могат да ползват без затруднение банкови карти, да теглят или да внасят по собствените си сметки." Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

"От друга страна, направихме анализ на банковите такси за обслужване на банкови сметки и се оказа, че те не са никак малки и при ниски възнаграждения това би акумулирало доста средства, които ще излязат от хората и съответно ще ги утежнят в някаква степен", обясни още тя.

Беше приет много интересен текст, а именно тогава, когато фирмите и гражданите ще плащат своите данъци, както и други плащания към бюджетни предприятия, което ще рече всички министерства, техните териториални структури, включително и общини, ще може да ги плащат без банкови такси и комисионни, ако се извършват през съответния ПОС-терминал, като всяка от тези организации ще бъде задължена да осигури такъв ПОС-терминал, така че всяка една фирма или човек със своята банкова карта ще може да плаща тези свои задължения без такси и комисионни, уточни Стоянова.

При нарушения на забраната за плащания брой над 15 000 лева глобата е в размер на 25 на сто от общия размер на направеното плащане, ако става дума за физическо лице. Ако е юридическо - то ще търпи имуществена санкция в размер на 50 на сто от сумата, изплатена в нарушение на този закон. При повторно нарушение санкциите се удвояват.

Източник: Дарик Радио







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
вов, само по банков че кой има 15 хиляди cash ?!?
0
 
 
че то има ли нялучава толкова пари за работника както и да се изплатят парите на другия ден ги няма кой гражданин да по
+1
 
 
Така де....представете си какви ще са комисионните!!!Ужким пък се прави в наш интерес /както всичко в БГ/!!!
0
 
 
Епа Банков,Банов,ама Е**нков...Хакерите това чакат ;) Те не спят:Един от тях станал даже световно известен Dj и си го призна пред всички,щото бил и от "НАГЛИТЕ": "I Can Get No Sleep" ;) :))))))))) HAHAHAHAHA ....
+1
 
 
Колкото по-голяма роля играе банката като посредник между народа и държавата ,толкова по-зле за тях. Но тук няма добре и зле има само интереси.
+1
 
 
Плащането с карта e по-удобно и по-безопасно от плащането в брой. Нормално е хората (но не и фирмите) да не плащат такса когато пазаруват (плащат с карта). Такса плаща този който прибира парите (обикновено е малка и е по-евтино за фирмата от работа с пари в брой (трябва да се пазят и проверяват за фалшиви, да се транспортитар).В Европа плащанията с карти са повече от тези в брой защото е удобно за клиента и евтино за продавача (и няма нужда от 'нямам да ви върна')
0
 
 
Още една бъдеща лапачка за банките с тези ПОС-терминали. Сега битката ще е коя банка ще завоюва най-ефективната територия в района на фирмите, държавните и общинските структури, като си намести там собствени ПОС-терминали.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
Пожари 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Природни стихии
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: