Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Плевен отпразнува пищно Деня на славянската писменост и култура
Автор: Екип Ruse24.bg 18:18 / 24.05.2024Коментари (0)1210
© Община Плевен
С многолюдно шествие и изпълнение на химна "Върви, народе възродени!“ от детски хорови формации, Плевен отбелязва днес един от най-българските празници - 24 май, Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Тържественото честване започна от площад "Стефан Стамболов“, където пред Драматично-кукления театър "Иван Радоев“ се събраха стотици ученици, учители, просветни и културни дейци, представители на държавната и местна власт, институции, десетки граждани.

Предвождано от свещеници с иконата на Светите братя, под звуците на изпълненията на музикантите от ученическия гвардейски оркестър, шествието премина през централната пешеходна зона до паметника на Св. Св. Кирил и Методий, където се сля с това на студентите и преподавателите от Медицинския университет в града. Тържествен водосвет отслужиха свещеници от плевенските православни храмове, слово за празника произнесе кметът д-р Валентин Христов:

"24 май е не просто дата, не само официален празник, а тържество на българската духовност!

Тържество на родните писмена, които Светите братя Кирил и Методий създадоха и ни завещаха като най-ценно наследство! Тържество на българската книжовност, която сътвориха техните следовници, плеядата будители, поколенията писатели и поети! Тържество на смелата научна мисъл, на таланта и вдъхновението на нашите творци, на неуморния труд на българските преподаватели!

Този ден ни изпълва с гордост и самочувствие за приноса ни в европейската история с неоспоримата присъствие на нашата богата култура. Аз вярвам, че всички ние - родители, учители, хората на науката, културата, изкуството, можем и трябва заедно да осигурим възможности децата ни да продължат да пишат родната история със своите постижения и признания.

Поклон пред делото на Светите братя Кирил и Методий и техните последователи! Нека да пребъдат българските писмена и българското слово
“, каза в празничното си обръщение д-р Валентин Христов.

В знак на признателност пред делото на Светите братя Кирил и Методий и с почит към всички просветители и верни следовници на святото им дело, пред барелефа бяха поднесени венци и цветя от името на Община Плевен и Общински съвет – Плевен, областен управител на Област Плевен, народните представители Пламен Тачев и Валери Лачовски, народният представител Свилен Трифонов, народният представител Марио Рангелов, политически сили, граждански формации, учебни заведения, културни институти и граждани.

Празничният ден продължи с общо изпълнение на химна "Върви, народе възродени!“, създаден по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков. Песента е изпълнена за първи път на 11 май 1901 г. в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. Година по-късно, за Деня на българската просвета и славянската писменост, се подема и запява от всички училища в страната. Днес в един глас на централния площад в Плевен песента запяха училищни хорове, заедно с Общинския хор "Гена Димитрова“, съобщи Община Плевен.

За деня на словото, просвещението и духовността в пространството пред Военния клуб на Плевен и тази година е обособена Алея на книгата.

Още по темата: общо новини по темата: 135
30.05.2024 »
29.05.2024 »
27.05.2024 »
25.05.2024 »
25.05.2024 »
24.05.2024 »
предишна страница [ 1/23 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Лято 2024
Водна криза
Сътресения в БСП и избор на нов председател
Парламентарни избори октомври 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: