Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Полк. Велков: Ако някой си мисли, че инфраструктурно Газа може да бъде изравнена със земята, това не значи, че ще бъде постигнат мир 
Автор: Веселка Иванова 15:48 / 14.10.2023Коментари (0)470
©
Сухопътната армия на Израел ще срещне голяма съпротива. Тя няма толкова голям опит във водене на бойни действия в голям град. Ивицата Газа изобилства от тунели и добре изградена отбрана. Ако някой си мисли, че инфраструктурно Газа може да бъде изравнена със земята, това не означава, че въпросът ще бъде решен и ще бъде постигнат мир. Това каза в предаването "Нюзрум“ по Радио "Фокус“ експертът по антитероризъм полк. Славчо Велков. 

"Намерението за сухопътна операция на Израел в Газа е много сериозно, особено като се има предвид, че за целта беше мобилизирана огромна част от мобилизационния ресурс на страната – почти 300 000 човека, и около границата с Газа, особено от изток и север, бяха съсредоточени много сериозни формирования на въоръжените сили. Твърде вероятно е сухопътната операция на Израел да бъде проведена. Снощи е имало опит за проникване на групи въоръжени сили от север, в района на основния пропускателен пункт от Израел към Газа и обратно, но са срещнали ожесточена съпротива“, коментира той.  

Според него новината, че са открити трупове на убити израелски заложници, може да се разглежда в две посоки.  

"Първо – вчера "Хамас“ обяви, че 17 заложници са убити от израелски ракетни удари. Сега Израел твърди, че те са убити от "Хамас“. Не вярвам нито на едното, нито на другото“, поясни полк. Велков.  

Според него обаче вече ставаме свидетели на хуманитарна катастрофа. 

"Това, че беше даден 24-часов срок за евакуация на 1,1 млн. жители на Газа на юг за мен означава само и единствено блъф. Защото Ивицата Газа общо от север на юг е дълга 38,5 км, а 1,1 млн. души да бъдат преместени на 10-15 км е пълно безумие. Невъзможно е да се случи в рамките на 24 часа. За това са необходими поне четвърт милион превозни средства. Тоест, това се прави с цел, когато има много цивилни жертви, каквито вероятно и днес ще има, да се каже: "Ами, ние ги предупредихме“. И още – това показва, че или операцията ще започне всеки момент, или в най-близките часове. Третият вариант е да не започне, но това ще коства политическото бъдеще на премиера и на правителството на Бенямин Нетаняху“, обясни той.  

Според полк. Велков е възможно "мозъчните клетки“ на "Хамас“ да се имплантират с бежанци, които също да се изнесат на юг. "Как тогава ще бъде изпълнена основната цел на операцията за смазване и заличаване на "Хамас“, попита той и отбеляза: "Една такава операция вече предизвиква хуманитарна катастрофа“. 

Чрез насилие, бойни и терористични действия мир не може да бъде постигнат, убеден е полк. Славчо Велков. "Едва ли такъв може да бъде постигнат в близките 20-30 години“, прогнозира експертът по антитероризъм.  

"Първата опасност, която ще се отрази на националната ни сигурност и на политическото състояние на България в ЕС и отношението към темата Шенген, е това, че ще се формират нови бежански потоци“, предупреди полк. Славчо Велков.

Още по темата: общо новини по темата: 364
26.06.2024 »
22.06.2024 »
17.06.2024 »
11.06.2024 »
10.06.2024 »
09.06.2024 »
предишна страница [ 1/61 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Рокади в ДПС
50-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Почина Силвио Берлускони
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: